Connect with us

Нюзрум

Сензационно! Съученичка на Карадайъ издаде миналото му

Published

on

Като изключителен математик и добър човек определят председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в родното му село Борино, област Смолян, съобщава БНР.

Той е един от съвременните български политици, изковал сам собствената си съдба и постигнал всичко сам. Тръгнал от най-ниското стъпало в партията.

Мустафа Карадайъ има тежка житейска съдба. Едва тригодишен остава сирак. Баща му Сали загинал в автомобилна катастрофа през 1973 г. Майка му Айше сама ги отгледала с брат му Ахмед и сестра му Атидже. От малки са възпитавани в много труд, работили са какво ли не. Помагали активно на майката в обработване на картофи, събиране на сено през цялото лято за храна за животните и осигуряване на дърва за топло през зима.

Основата си в образованието получава в СОУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Борино.

Севинч Дъглова е съученичката, с която е стоял на един чин години наред. „Нямаше предмет, от който той да не разбира. Беше винаги в час. Добър и възпитан ученик“, спомня си тя.

Мустафа Карадайъ е най-добрият математик, който съм учила в Борино, каза учителката му по математика в гимназията в Борино и по-късно директор на училището Елка Станчева.

„Имаше изключителна способност да обяснява задачите на своите съученици. Решаваше много бързо по най-краткия и най-рационалния начин задачите си, след което се опитваше да подсказва на съучениците си, затова често съм го гонила от часа на класни и контролни работи“.

По думите й лидерът на ДПС никога не е забравял откъде е тръгнал и винаги е уважавал своите съграждани.

Предпоставките за това – Мустафа Карадайъ да бъде днес това, което е, са много, допълни учителката му Елка Станчева.

Най-четени