Connect with us

Нюзрум

Киселова разкри възможен ход на Борисов, който ще преобърне играта

Published

on

Доц. Наталия Киселова с анализ на политическата ситуация у нас.

„Възможно е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ/СДС да не подкрепят ротационното правителство, ако предложените министри не са им по вкуса“, коментира доц. Киселова пред news.bg.

Все още е възможно с подкрепата на ГЕРБ да има правителство чак през третия мандат, например ако държавният глава Румен Радев връчи последната папка на една от партиите, които подеха темата за експертно правителство – ИТН, БСП или ДПС.

Тя обясни, че Конституцията не е поставила срок, в който едно правителство да функционира. Правилото е, че правителството функционира, докато се ползва с доверието на мнозинството в парламента. Ако обаче между първата и втората по численост парламентарни групи се създаде някаква договорка, то тогава очакваме, че министър-председателят ще подаде оставката на правителството след изтичане на определен период от време, за да се премине към задвижване на процедурата по член 99 – да бъде връчен проучвателен мандат на Мария Габриел, ако тя е все още кандидат на ГЕРБ като първа по численост партия в Народното събрание, разясни доц. Наталия Киселова.

Киселова изтъкна, че е възможно и да не се стигне до гласуване в парламента на ротационното предложение за управление, но преди да се стигне до предсрочни избори, не бива да забравяме, че има възможност президентът да определи при връчване на третия мандат следваща парламентарна група. В зависимост от това на коя парламентарна група ще бъде връчен последния мандат, може да се каже, че ИТН, ДПС, БСП или Възраждане като последна опция, всяка една от тях говореше за експертно правителство, посочи тя. Доц. Киселова обаче не очаква третия мандат, ако се стигне до него, да отиде точно във формацията на Костадин Костадинов.

Наталия Киселова разви няколко хипотези затова кой би бил най-печеливш от настоящата формула за управление. Ако правителството е на паритетна основа – ако половината от министрите са посочени от ГЕРБ, а другата половина от ПП/ДБ това ще даде един прочит и разбирането, че Борисов е успял да постигне споразумение с най-големите си критици в последните месеци. Ако обаче е създадено правителство само от хора, които са номинирани от ПП, а ГЕРБ се очаква да ги подкрепи, тогава по-скоро ПП ще бъдат печеливши. Представете си как отиват ГЕРБ и ПП на местните избори – едните са подкрепили правителство на другите, но само подкрепят, без да могат да се ползват от предимствата от това да се в управлението, коментира конституционалистът.

Доц. Киселова добави в заключение, че местните избори ще бъдат изпитание в няколко посоки – на първо място между ПП/ДБ, ако не се създаде коалиция за явяване на местните избори, ще създаде и напрежение между ГЕРБ и ПП/ДБ, ако заедно подкрепят правителство, а по места се явяват конкуренти. На втори тур ако се стигне до сблъсъци, ако има повече кандидати за кметове на първи тур, е възможно да се стигне и до напрежение и в двата случая, каза още доц. Наталия Киселова.

Най-четени