Connect with us

Нюзрум

Очи в очи! Желязков и българската делегация се срещнаха с папата: Скромен човек е, подарих му…

Published

on

Среща на „четири очи“ проведе с папа Франциск председателят на парламента Росен Желязков днес. При Светия отец бе и българската официална делегация, която е в Рим, за да почете 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В групата са представители на всички парламентарни групи в 49-то НС, представители на БПЦ и Католическата църква у нас.

Росен Желязков подари на папата икона на Св. Св. Кирил и Методий и техния ученик св. Климент, извезана със златни и сребърни конци. Везана е месец и половина от същите две сестри в Асеновград, които през 2019 г. извезаха омафора, който папата получи при тогавашното си посещение в България. „Папа Франциск е скромен човек и сме се съобразили с това. Човешка творба, красиво и ръчно направена“, обясни Желязков. Папата пък му е подарил пластика – изобразени са цвете и гълъб, „разкъсани“ от кръст, с посланието, че мира и човешките взаимоотношения са много крехки и трябва да се пазят. Папата има хубави спомени от посещението си у нас през 2019 г. Желязков определи тогавашното му обръщение за мир на земята като пророчество. Той каза, че мирът е позитивно благо, не е достатъчно просто да няма война, припомни той. 

Председателят на НС каза, че научавайки, че в делегацията са включени всички парламентарни сили, папата е попитал лесно ли се общува. „Казах му, че когато има национални каузи сме обединени. Той го поощри и каза, че е прекрасно, че хем сме различни, хем сме единни“ , каза Желязков. И добави, че според него по националните си каузи наистина сме единни. 

Желязков се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Подаръкът за него е албум -“ История на Българската православна църква“. Този разговор бе определен от Желязков като по-политически. „Много добре бяха запознати с последните събития в политическата ситуация у нас и поощриха процеса за нормализация на политическия живот. Теми като войната в Украйна, Северна Македония бяха засегната. С разбирането, че в християнска Европа трябва да гради мостове“, каза шефът на НС. 

В Деня на св. Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”, където е гробът на св. Кирил, митрополит Антоний отслужи тържествена православна литургия на български език.

За 24 май Желязков пожела на българите вяра, оптимизъм, надежда и любов. Това е най-хубавият български празник, защото е свързан с книжовенство и духовност, писменост. Трябва да си пожелаваме само хубави неща“, каза той. 

Най-четени