Connect with us

Нюзрум

Членове на ВСС скочиха срещу Гешев: Прояви мъжество и излез в отпуск до изясняване на обстоятелствата

Published

on

Шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) настояват главният прокурор Иван Гешев да излезе в отпуск. Декларацията им е публикувана на сайта на ВСС.

Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев и Светлана Бошнакова посочват, че от началото на месеца сме свидетели на неокачествимо посегателство и погазване на върховенството на закона, на безпримерен и невиждан до сега процес на уронване престижа на съдебната власт, на дестабилизация на държавната власт, на грубо погазване на конституционните и европейски ценности и отричане от демократичните устои на Републиката. Членовете на ВСС посочват, че възникват много въпроси относно активизирането на Върховната касационна прокуратура, която е започнала проверки срещу тях. Те призовават Гешев да прояви „мъжество и достойнство и да изпълни заявеното от самия него желание да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства“.

Шестимата членове на ВСС казват, че декларацията им ще бъде изпратена на председателя на Народното събрание, президента, премиера, министъра на правосъдието, представителството на ЕК, няколко посолства, Европейския парламент, Съвета на Европа и други.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени