Connect with us

Парламент

ПРОДЪЛЖЕНИЕТО: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС нищят министерски кресла

Published

on

Продължават разговорите между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС по уточняване на управленската програма и имената на министрите в бъдещия кабинет с втория мандат.

Според заявката на акад. Николай Денков, в основната си част ще бъде запазен съставът на проектокабинета, който ПП-ДБ предложи още преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, предава БНР.

Част от одобрените министри трябва да потвърдят дали са съгласни да участват в кабинет, подкрепен от партията на Бойко Борисов. От ДБ настояват профилът на министрите да е експертен, а не политически.

В понеделник Габриел върна на президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство без да предлага състав на Министерския съвет. Държавният глава все още не е обявил кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на коалицията ПП-ДБ. Вчера той уточни, че това ще стане „в рамките на следващите дни“.

ПП-ДБ и ГЕРБ пък обявиха, че са се договорили да съставят заедно правителство с втория мандат и със смяна на премиера на 9 месеца. Първо в ролята на министър-председател ще влезе акад. Николай Денков, а след това – кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени