Connect with us

Парламент

Извънредно от НС: Правителство ще има! Мария Габриел и акад. Денков разкриха подробностите

Published

on

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и кандидатът за премиер на ПП-ДБ акад. Николай Денков дават съвместно изявление в Народното събрание (НС).

Мария Габриел трябва да върне днес в 15:00 часа първия мандат на президента, очаква се да представи и състав и структурата на кабинет, с първия мандат. До момента имена на министри не са съобщавани.

След като късно снощи лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че оттегля подкрепата си за правителство с мандат на ГЕРБ, се появи нова идея за бъдещото управление – с премиер на ротационен принцип.

„Имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което създава реална опасност да отидем към 6-и избори“, посочи акад. Денков по време на съвместното изявление.

Той припомни стъпките за създаване на стабилно управление, предприети до момента.

„Ние търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС, имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а след това и премиер на ротационен принцип. За нас е важно да получим съгласието на тези кандидати и, ако някой от тях се откаже, да бъдат сменени имената“, каза Денков.

„Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно“, подчерта той.

„Аз поне не знам по-добър наш представител в европейските институции в този момент, който би помогнал да се реализира този приоритет“, допълни той.

„ПП-ДБ ще предложи прав което може да реализира конституционни реформи с широка обществена подкрепа“, каза Денков.

Той обяви предложението на ПП-ДБ: „Първите 9 месеца, да бъда аз, а вицепремиер и министър на външните работи да бъде Мария Габриел. За следващите 9 месеца премиер да бъде Мария Габриел, а аз да бъде вицепремиер“.

„Ние през следващите 9 месеца ще трябва да бъде пълни партньори в политическия смисъл на тази дума“, заяви акад. Денков.

От своя страна Мария Габриел каза: „Искам да запазя ролята си на човека, който води преговорите“. Тя благодари на всички партии, участвали в разговорите за сформиране на кабинет.

„Стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа. Искам да продължа на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които в последните дни с разум, а не емоция, заедно с мен и акад. Денков участваха, за да получим днешния документ“, заяви тя.

Габриел представи съвместната декларацията, върху която двете формации са работили заедно – „Декларация за национално отговорно управление“. За изпълнението ѝ ще бъде търсена парламентарна подкрепа.

„Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за формиране на стабилно правителство около което да се формира конституционно мнозинство, министър-председател за първите 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник-председател и министър на външните работи. За вторите 9 месеца – министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Денков – вицепремиер“, обяви Габриел.

Задълженията ще се изпълняват на ротационен принцип. В края на всеки от тези периоди министър-председателят подава оставка, двете парламентарни групи я гласуват и подкрепят за следващ министър-председател, се казва още в документа.

В декларацията е посочено още, че се подготвят промени в Конституцията, включително в прокуратурата и ВСС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени