Connect with us

Парламент

СЕНЗАЦИОННО: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се разбрали за кабинет, но се очаква ключов ход

Published

on

България ще има редовно правителство. Всички детайли по съставянето на кабинета на „ГЕРБ-СДС“ с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) са уточнени. Това съобщава Флагман.бг.

В 15 часа днес Мария Габриел ще отиде при президента с празна папка. Не е изключено символно да бъде придружавана от акад. Николай Денков.

За да може ПП-ДБ да обяснят на избирателите си, че не подкрепят ГЕРБ, ще се използва втория мандат.

След последните промени ще се осъществява 9-месечна ротация.

Първи премиер ще бъде акад. Николай Денков, а кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще е вицепремиер и външен министър. След 9 месеца двамата ще си сменят местата.

Формално това ще стане по следния начин: Акад. Денков ще подаде оставка на правителството си, след което рулетката с мандатите отново ще се завърти. Партията на Бойко Борисов ще предложат на 49-ото Народно събрание (НС) ще предложен идентичен състав на кабинета, с изключение на министър-председателя и външния министър.

По непотвърдена информация в състава на правителството ще попадне Асен Василев, който ще оглави Министерството на финансите. Кирил Петков остава в парламента, предвидено е да стане председател на ключова комисия в НС.

Не се очакват други ярки партийни фигури. До последно е под въпрос единствено евентуалното участие на националния лидер на СДС Румен Христов в изпълнителната власт.

Разговорите за необичайния подход, който се оказа, че не е българско ноу-хау, а още през 80-те години, е използван подобен модел в Израел, а наскоро и в Румъния, са започнали в петък – на прословутата двучасова среща между ГЕРБ-СДС и са продължили с изключителен интензитет през последните два дни.

В същото време днес, около 14 часа, се очаква пускането на сензационни записи, свързани със съдебната система. Съдържанието им няма да е лицеприятно, но дори и с тях, шансовете да се събори схемата на ГЕРБ и ПП-ДБ, изглеждат минимални.

От петък в Народното събрание усилено се носи слух, че в следващите дни главният прокурор Иван Гешев ще поиска имунитета на 47 народни избраници! Шокираща цифра, която е стреснала абсолютно всички в НС.

„Всеки припознава себе си и знае, че е много по-добре да остане в парламента и той да работи колкото се може по-дълго, защото ще има имунитет“, каза столичен депутат.

Най-четени