Connect with us

Timeline

МРЕЖАТА ГРЪМНА: Това да не ви е спалня на палава депутатка от ПП, че да има постоянна ротация

Published

on

Първи реакции се появиха в социалните мрежи, след новината, че ГЕРБ и ПП-ДБ са спазарили кабинет с втория мандат и „ротационни премиери“ – Николай Денков и Мария Габриел.

„След глупостта „ротационен председател“ на парламента в момента се ражда и архиглупостта „ротационен премиер“. Нормалността се отдалечава от българската политика и държава с голяма „ротационна“ скорост. Жалко“, коментира във Фейсбук евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов.

„В началото си помислих, че това е от сайта „Неновините“. После видях, че е от „Капитал“ (да, знам, знам, „Неновините“ са по-достоверни). Обърнете внимание – ротационен премиер. Това да не ви е спалня на палава депутатка от ПП бе, че да има постоянна ротация“, написа ексдепутатът от БСП Александър Симов.

„Правителство на ротационен принцип имаше в Израел през 2020, когато лидерите на десните и левите Нетаняху и Ганц се договориха всеки да е премиер по 18 месеца. Нетаняху изкара неговите, после не успяха да приемат бюджет за 2021 и отидоха на предсрочни избори.

Ганц така и никога не стана премиер, а на изборите партията му взе едва 8 места в 120-членния парламент. Нетаняху изяде Ганц. Ротационно правителство е много бърз начин ГЕРБ да изяде ПП-ДБ.“, посочи бившият зам. финансов министър Георги Кадиев.

„Ново 20 ни съобщават от партийния орган. ГЕРБ и ПП-ДБ са готови на общо правителство с ротационен премиер“, пише и журналистът Ивелин Николов по темата.

„Не е достатъчно, за да е стабилно. Има нужда от още иновативност. Аз предлагам и партиите да се оглавяват на ротационен принцип. Така в един момент Бойко Борисов ще е председател на „Да, България“, а Христо Иванов на ГЕРБ, Кирил и Асен на ДСБ, а генерал Наско може да оглави ПП, за да е близо до приятеля си Бойко Рашков, с който да си припомнят годините преди 89-та.

Настимир Ананиев може да се запише да членува във всички формации едновременно. За да е по-интересно – и скандалите ще са на ротационен принцип. Така от ГЕРБ ще питат Киро и Асен коя е Мата Хари, а от ПП ще питат Борисов какво е правил с Лена на парапета.

Ротационни премиери ще са Мария Габриел и Николай Денков. Едната седмица Габриел ще е химик, а Денков физик, а другата седмица обратното“, обясни Николов.

Информацията предизвика напрежение и в кръговете около „Демократична България“.

„Кабинет с втория мандат, с премиер Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел не е виц. А това, което ни очаква. Не е виц и че ще се ротират – на шест месеца“, коментира журналистката Полина Паунова в личния си Фейсбук профил.

„Каква е причината за това омешване, а не ясен ултиматум с конституционни промени и вид “служебни” министри, които да са само за времето на парламент, който да приеме конституционните промени, е мистерия. Като видим състава на кабинета, ако в него има ярки политически лица ще има и отговор за въпросната причина

Всичко това обаче сервирано в тоя вид е услуга за Борисов. Както Божидар Лукарски переше добре, сега и тая радост. Нали решението беше “не с мандат или с хора от ГЕРБ”?“, написа още тя.

Най-четени