Connect with us

Гербери

Министри на Габриел разкриха желанието й: Тя не спря да работи дори и в неделя

Published

on

Кандидатът за министър-председател Мария Габриел на ГЕРБ-СДС е настояла за експертен, „брюскелски“ профил на правителство, а търсенето на министри продължило и в неделя по телефона. Това разкриха поканени да участват в състава на кабинета, цитирани от „Труд“.

Прозвъняванията започнали още в четвъртък следобяд и продължили през уикенда, потвърдиха депутати от 49-ото Народно събрание (НС). Експертите с различен профил били пресявани според образователен ценз, професионална кариера и опит в работата с европейски средства.

„Мария Габриел ясно ни каза, че държи в нейното правителство да има министри, които да са имали позиции в средния ешалон на европейската администрация, хора, които са били на ниво мениджъри в Брюксел“, отбеляза лаконично депутат с дългогодишен опит.

Бившата ни еврокомисарка аргументирала пред ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН търсенето на такива кандидати за министри с изоставането на България по Плана за възстановяване и устойчивост, влизането ни в Шенген и еврозоната, уточниха още присъствали в различни формати на обсъжданията състава на правителство с първия мандат.

Мария Габриел вече обяви, че структурата на Министерския съвет остава същата. В момента съставът на правителството е от 21 членове заедно с министър-председателя. Имаме и 4 вицепремиери – по управление на европейските средства, по социалните политики, по икономическите политики и по обществения ред, както и 16 министри по съответните ресори.

„В понеделник ще върнем на президента изпълнен мандат с правителство, което ще бъде обявено от Мария Габриел“, заяви през уикенда Деница Сачева от ГЕРБ. И припомни, че хоризонтът на това правителство е една година.

„Профилът на министрите ще е експертен, с ограничен мандат, няма да бъдат ярки политически фигури“, заяви колегата й Делян Добрев. Той подсказа, че има „един елегантен начин да бъде избрано това правителство“.

„Ако ДБ не желаят да натиснат копчето за кабинет на Мария Габриел – просто да не гласуват, защото тогава 116 депутати ще са достатъчни, за да бъде избран този кабинет. Ако искат конституционна реформа трябва да изберат този кабинет“, посочи Делян Добрев.

Разширяването на парламентарната подкрепа било подкрепено и от хората на Слави Трифонов, които в един момент дори се съгласили да нямат квоти в правителството. „В крайна сметка не е толкова важно дали ще имаме наши представители или не, а е важно да има работещо правителство“, коментирали по време на една от срещите от ИТН.

Най-четени