Connect with us

Нюзрум

Нинова обясни защо даде червен картон на Радев

Published

on

БСП взе решение членове на партията да не участват в ново служебно правителство, ако се стигне до такова. Взехме това решение, защото не споделяме част от политиките, провеждани от служебния кабинет и не искаме БСП да се ангажира с тях чрез свои представители. Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова на брифинг след заседанието на Националния съвет. Тя обясни, че това предложение е било направено спонтанно в зала от хора от страната, съобщи „24 часа“.

Като политики на служебния кабинет, с които БСП не е съгласна, Нинова изброи: замразяване социални разходи – заплати, майчинство, детски надбавки, изнася оръжие за Украйна.

Нинова не отговори на въпрос дали хората, участващи сега в служебно правителство, ще бъдат изключени, нито какви ще бъдат санкциите, ако някой не се съгласи с това решение при бъдещ кабинет.

Не сме влизали в такива детайли, но ще се действа по устав. Това е принципна позиция, защото вече няколко пъти членове на БСП влизат в служебни кабинети, без изобщо партията да е уведомена, разбираме от медиите. А след това върху партията се хвърля отговорност за определени политики на такъв кабинет. Не само не е логично, но не е морално и правилно. Като иска някой лична кариера – да си я прави, но не на гърба на БСП и то за сметка на антиполитики на БСП – за мир, за социална програма, коментира Нинова.

Когато бъдем поканени за втори или трети мандат, да участваме в разговорите, обясни Нинова. И отново бе категорична, че няма да подкрепят първия мандат.

По повод идеята за конституционно правителство Нинова заяви: Това не значи нищо – поне на мен, а и на правото това не говори нищо. Христо Иванов говори промяна на конституцията, но не чуваме какви точно промени искат, говорят се общи приказки и лозунги. Дали това касае промяна в семейната система, или в главата, която засяга семейството между мъж и жена. Да си изяснят какво точно предлагат и ще го коментираме, коментира Нинова.

Тя отново коментира, че е било грешка на Борисов да посочи ярко политическо лице за кандидат за премиер. Трябваше предварително да се уговорят задачите и сроковете за изпълнение и тогава да се говори за експерти. Защото в това яростно политическо противопоставяне трябваше лидерите да отстъпят назад, ако искаме да се решават важните политически задачи, допълни Нинова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени