Connect with us

Нюзрум

Професор заговори за оставката на Гешев, припомни сензационни думи на царя

Published

on

Това е почти сюрреалистично представление, което гледаме. Това заяви пред Нова телевизия проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет и бивш вицепремиер, по повод скандалите в прокуратурата.

„Оставката е въпрос на личен акт, никой не може да бъде задължен да си подаде оставката. Друг е въпросът кой иска оставката на г-н Гешев“, коментира той.

„Тези същите хора, които сега искат това, преди няколко месеца, когато служебният министър на правосъдието поиска същото, бяха категорично против. Човек си задава много въпроси. Как едновременно се присетиха, че нещо не е наред?“, попита той.

„Всичко това показва някакви по-дълбоки проблеми в системата. Личността на една или друга позиция не задава облика на системата“, изтъкна проф. Вълчев.

„Ако искаме наистина да направим нещо смислено в правосъдието, първо трябва да кажем какво искаме и къде искаме да отидем“, подчерта той.

„Едно от най-важните неща е да се види дейността на ВСС. Това е орган, който не е добре измислен. С разделянето на прокуратурата и съдийска колегия още повече се влошиха нещата, въпреки че се твърдеше, че това е много умно нещо. В крайна сметка се стигна дотук“, обясни той.

Проф. Вълчев припомни, че инспекторатът на ВСС е с отдавна изтекъл мандат, парламентарната квота не е назначена, Конституционният съд заседава с двама души по-малко. „Всичко това ме навежда на мисълта, че тези неща не са приоритет в момента“, каза той.

Бившият вицепремиер коментира политическата криза: „Какви бяха тия пазарлъци? Колко време им трябваше да изберат Росен Желязков? Какво му е на Росен Желязков? ГЕРБ е първата парламентарна сила, съвсем нормално е да го изберат“.

Той попита какво ще се промени, ако Гешев подаде оставка и изтъкна, че хората, които номинират главния прокурор ще си останат същите.

По думите му, „ВСС трябва да бъде орган, който само да казва „да“ и „не“. Не да прави кадрови предложения. Да бъде като един сенат“.

Юристът смята, че президентът трябва да може да налага един вид вето върху избора на главен прокурор.

„По-важното е да бъдат направени 4-5 неща, които ще останат занапред“, каза той и разказа случка от времето на НДСВ.

„Преди време в ранното НДСВ се бяхме разлютили нещо, Царя ме извика и ми каза: „Вълчев, една работа, която след пет години може да не ви се вижда важна, може да се окаже важна“.

„Много важно е да отличаваме хората, които повтарят като автомат едни неща, от хората, които наистина имат визия за страната“, заяви Вълчев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени