Connect with us

Гербери

Теменужка Петкова дръпна завесата с интересни разкрития за министрите в кабинета „Габриел“

Published

on

Това, което форсира този процес, е предизвикателствата, които стоят пред България. Едно от нещата, които се очакват от нас в ЕС, е съдебната реформа. Това каза пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова по повод искането за оставка на Иван Гешев и внесените законопроекти за механизми за контрол на главния прокурор.

„Приоритетът, свързан със смяната на главния прокурор беше третият приоритет“, уточни тя относно момента, в който номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел заяви, че иска отстраняването на Гешев.

„Това е решение, което ние сме взели заедно – парламентарната група и г-жа Габриел. Цялата парламентарна група застана твърдо зад нейните приоритети“, обясни Петкова.

„Вие журналистите имахте възможност да присъствате на представянето на приоритетите на г-жа Габриел“, подчерта тя и добави: „Те са наши общи приоритети“.

„Тогава, когато г-жа Габриел обяви своите приоритети пред парламентарната група, те станаха ясни за всички нас и ние не се поколебахме да застанем зад тях“, заяви Петкова.

„Всичко, което тя изрече, е нещо зад което цялата парламентарна група стои“, заяви тя относно програмата на Мария Габриел.

Петкова обясни и какво е накарало ГЕРБ да поискат оставката на Иван Гешев: „Това, което промени ситуацията, са събитията, свързани със взрива около автомобила на главния прокурор“.

Относно шансовете за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ тя каза: „Ние ще разчитаме на всички български народни представители, които се отнасят с отговорност към съдбата на България. Това, през което трябва да минем през следващата година, трябва да свършим доста работа, за да извадим страната от кризата, в която се намира“.

„Ние ще изпълним в понеделник нашия мандат. Нашият кандидат Мария Габриел ще представи пред президента изпълнен мандат“, обясни тя.

Попитана дали всички имена в проектокабинета вече са ясни, тя отговори: „Текат разговори, такива разговори ще текат до понеделник включително. Целта е да бъдат намерени най-добрите експерти за всяка позиция, които по възможно най-бързия начин да се ориентират в ситуацията“.

Тя потвърди, че ГЕРБ ще приеме експерти от ДПС и „Има такъв народ“, тъй като те вече са заявили подкрепа за правителството.

На въпроса дали тя отново би била енергиен министър, Петкова отговори: „Такива разговори не са водени с мен. Била съм министър 7 години. Трябва да се намери най-добрият експерт“.

Петкова изрази надежда ПП-ДБ да подкрепят правителството на ГЕРБ, за да може да се направи важната конституционна реформа.

„Всеки един, който желае да се присъедини към нас, е добре дошъл“, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Най-четени