Connect with us

Нюзрум

ГРЪМ! Нинова поиска подкрепа депутатите: Не бързаме, закъснели сме

Published

on

„Ще говоря за нашите предложения за борбата с войната по пътищата и това, което предлагаме като решение.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за промени в Наказателния кодекс. И продължи: „Досега чухме, че сме били избързали с тези закони – напротив, закъсняхме с тях.

През 2015 г. официално броят на образуваните наказателни производства, свързани с управление на МПС след употреба на наркотични вещества и алкохол, е 90 броя годишно. През 2019 г. техният брой е нараснал на около 3 000. Сега сме 2023 г. и по признания на служебния министър на МВР има 43 случая на ден, което за година означава около 16 000 броя. Смятате ли, че сме избързали с тези закони? Не – фатално закъсняхме“, категорична е тя.

Нинова обобщи предложенията на пленарната зала, които са да бъде направена работна група, да се вземат становища от заинтересованите институции, след това те да се обсъдят и да се вземе решение.

„Уважаеми народни представители, не знам паметта ли си загубихте или се правите, че не знаете за какво става дума“, обърна се тя към депутатите и продължи: „Това са 47 страници становища до Никола Минчев, председател на 47-ото НС. И докога така?“, попита лидерът на БСП.

„Във всеки парламент по една работна група и по едни и същи становища, защото не ви се четат или търсите причини да отхвърлите основанията на този законопроект. Тоест това, което искате, е напълно безсмислено и не вярвам, че сте забравили, че сме минали през този момент, просто се правите“, каза още Нинова.

Тя коментира следващото обвинение към “БСП за България“: “Било популизъм, че видите ли, причини за катастрофите са дупките и лошото строителство.

Кой го отрича това? Има причини, които са дупки и лошо строителство, ами променете законите, които регламентират този процес. В Наказателния кодекс не се говори за дупки и дебелина на асфалта. Ние предлагаме промени, които касаят каране в пияно или дрогирано състояние и убиват хора по пътищата“, поясни Корнелия Нинова.

„Търпеливо ви изслушах два часа да се правите, че не знаете за какво става дума – дума по дума нашето предложение са тези 47 страници на експертите в правораздаването, от какво имат нужда, за да има ефективни присъди и ефективност. Това, което ние предлагаме, не сме си го измислили“, категорична е тя.

Лидерът на БСП цитира обвинения от всички вече споменати органи към Народното събрание: “Не можем да постигнем годен резултат с негодни средства. Вашите закони, уважаеми депутати, са негодни средства и затова ние не можем да постигнем годен резултат в прокуратурата и съда“. Не ви ли е малко срам и неудобно?“, попита Корнелия Нинова и призова депутатите да си свършат работата и да се види, че в това Народно събрание се мисли за народа.

От парламентарната трибуна тя прочете буквално предложенията на прокурори, съдии и МВР, за да изчисти всички недоразумения:

•          Затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор за причинена смърт при шофиране, след употреба на наркотични вещества, с над 2 промила алкохол в кръвта.

•          Със скорост 50 км над разрешената плюс отнемане на автомобила.

•          Конфискуване на колата на всеки с наличие на алкохол на 1.2 промила или след употреба на наркотични вещества.

„Припомням, че цялата тази акция започна след катастрофата и убийството на Милен Цветков. Оттогава имаме стотици такива предложения – както от правораздавателните органи, така и от неправителствения сектор.

Ако искаме да свършим нещо, ще намерим възможност. Ако не искаме, ще си намерите причина да не го направите“, заяви Нинова и добави: „Резултатът е налице – 43 случая на ден – напил се, дрогирал се, качил се на колата, убил дете, 3-годишна условна присъда. Е, как ви звучи – справедливо или популистко?“, отново реторично попита Нинова.

Лидерът на БСП призова народните представители да подкрепят предложенията на социалистическата партия: „Те представляват професионален поглед към ситуацията, решения, а в крайна сметка – постигане на справедливост и надявам се поне малко засилване авторитета на Народното събрание като място, където се пишат закони в полза на народа“, заяви тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени