Connect with us

Демос

Густо майна: Световна фирма мина на 4-дневна работна седмица в Пловдив! Заплатите и бонусите на хората остават същите

Published

on

Голяма фирма в България премина официално на 4-дневна работна седмица. Това се случи едновременно за служителите на Manpower Group Югоизточна Европа у нас, в Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. В България компанията за подбор на персонал има офиси в Пловдив, София, Варна и Бургас. 

Manpower Group се ангажира да покрива всички, заявени преди намаляването на работните часове, плащания, вноски и осигуровки на служителите си. С други думи, заплатите на хората не се променят. 

Въвеждането на късата работна седмица стартира с 4-месечен тестов период във всичките офиси на компанията в Югоизточна Европа. Опитът показал, че при 89% от служителите късата работна седмица е довела го значително подобрение на баланса между работата и личния живот. За целта е била направено специално проучване „Работа и благосъстояние“. 

„В основата на по-кратката работна седмица е идеята за повишаване на продуктивността чрез въвеждане на технологии или оптимизиране на работни процеси. Така на практика се постигат същите резултати за по-малко време. Резултатът е повече свободно време, което всеки от нас би могъл да прекара със семейството и близките си и да се отдаде на личните си нужди и приоритети,“ аргументират се от компанията.

Променящия се пазар на труда, повишеното текучество на хора в цяла Европа, недостига на таланти, „прегряването“ и последствията от пандемията върху живота на всички, доведоха до популяризирането на такива гъвкави работни политики.  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени