Connect with us

Импийчмънт

Президентът Радев скастри ПП-ДБ! Обвини ги в лицемерие и намекна, че са некадърни

Published

on

Няма проблем, стига редовното правителство да си върши работата и да не завещава тежки кризи на служебното правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев, след като откри годишната конференция на началниците на отбраната от Балканите.

Повод за думите му стана идеята на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за ограничаване на правомощията на служебните кабинети, като за целта ПП-ДБ искат промяна на Конституцията и ще тестват консенсуса по темата. „Няма проблем, стига да имат компетентност да пишат закони по Плана за възстановяване, а не да очакват служебния кабинет да ги напише. Стига да могат да организират прозрачни и справедливи търгове за доставка за газ, защото те ги договаряха по телефона, а търговете пак ги направи служебното правителство. Не направиха нищо за интерконектора и не договориха слотове за доставка на втечнен газ в Гърция и Турция“, ядосано добави държавният глава. „Ако могат да вършат всички тези неща, няма никакъв проблем. Това е абсолютно лицемерие, когато в началото казаха – занимавайте се само и единствено с избори, нищо друго не пипайте. И след седмица започваха оплакванията – защо това не е решено, второ, трето, прехвърляха всички нерешени проблеми от няколко редовни правителства на гърба на служебното правителство и то ги реши“, каза Радев.

Иначе от ПП-ДБ изразиха идеите си за промяна в Конституцията, сред които разширяване на достъпа на гражданите до конституционно правосъдие и осмисляне на института на служебните правителства, за да са сигурни, че ще бъдат единствено и само кабинети, фокусирани върху произвеждането на изборите. По думите им не трябва да възниква квазипрезидентски режим около служебните кабинети. Президентът отказа да коментира шансовете за връчване на втори и трети мандат, преди да са се изчерпали възможностите за реализиране на първия, но посочи: „Диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието у гражданите”. По отношение на скандалите в прокуратурата и исканията за оставки по върховете Радев обяви, че има политическа намеса в работата на съдебната власт, пише актуално бг.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени