Connect with us

Fake Harvard

ГРЪМ! Бареков натопи Киро: Надявам се с Асен да са сред първите със снети имунитети от Гешев

Published

on

По разпореждането на прокуратурата НАП проверява фирми за корупция при продажба на природен газ от Чирен, пише bnews.bg, като сигналът е от бившият евродепутат Николай Бареков.

Според него е много вероятно след тези проверки Кирил Петков като премиер и негови министри да бъдат сред първите със свалени имунитети за корупция в Народното събрание. В момента единственият без имунитет е Радостин Василев от ПП, който се разследва.

По неофициална информация НАП е извършила проверки за установяване на факти и обстоятелства за корупция с газ на две дружества. Става въпрос за извършената умишлено подмяна на собствеността на съхраняваните количества природен газ в хранилището в „Чирен” чрез борсови сделки през платформата за търговия на дружеството „Газов хъб Балкан“, което е дъщерно на държавния оператор на газохранилището и на газопреносната мрежа на България – „Булгартрансгаз“.

От изнесените данни от НАП става ясно, че проверки са извършени на две дружества – ЕНЕРГИКО ЕООД и ВИЕЕ БЪЛГАРИЯ ЕООД, която е една от 30-те компании, на която Русия наложи санкции свързани с търговията, преноса и съхранeнието на руски природен газ в ЕС, Великобритания, САЩ и Швейцария . Като собственик на капитала ѝ е посочена „Газпром Швайц АГ“. 

В правителството „Петков“ мнозинството в енергийната комисия на парламента засекрети 8 фирми, които купуваха на държавната борса в петък газа от излишъка на „Булгаргаз“, който бе продаден в 18 сделки. Това бяха 37 400 мегаватчаса газ, изтъргувани на цена от 150 лв.

„Има подадени два сигнала до НАП от мое име през 2022 година. Чак сега бях уведомен, че е извършена проверка, резултатите от която обаче не могат да ми бъдат предоставени, тъй като представляват данъчна и осигурителна информация съгласно ДОПК”, разясни Николай Бареков и отбеляза, че сигналите, както и отговорът на НАП, са внесени до главния прокурор Иван Гешев и е била проведена среща с прокуратурата.

„Надявам се Кирил Петков и Асен Василев да са сред първите със снети имунитети от Гешев заради безобразните далавери с газови комисионни, които вършеха по нощите.”, допълни Бареков.

Най-четени