Connect with us

Нюзрум

Проф. Стефанова заговори за екзотичните оферти в НС: Такова племе сме.. Мария Габриел не е виновна

Published

on

„В стремежа си да се съхрани като идентичност, новата коалиция не разбра основната задача, която е поставил избирателят пред нея – да подпомогне управлението на държавата, контролирайки отвътре, участвайки отвътре. Няма да имаме друг изход, освен коалиционно правителство, дори да отидем на шести избори.

Най-вероятно това ще се случи“, това каза пред БНР политологът проф. Милена Стефанова, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Според нея „нещата заприличват отново на предизборна кампания“.

„Ние сме такова племе – склонни да се движим след лидер. При отсъствието на лидери не можем да разберем, че такъв тип конституционна промяна, каквато се предвижда, може да се случи само в спокойна политическа среда и ситуация, след продължително обсъждане.

Ние нямаме такава ситуация. Това са едни прекрасни приказки, без да се предприемат никакви реални действия“, коментира проф. Милена Стефанова.

„Изведнъж се оказа, че голямата цел е конституционна реформа, но преди това има малки стъпчици – например да се изберат новите членове на ВСС, Конституционният съд работи в намален състав“, добави тя.

Мария Габриел няма да успее да получи подкрепа в парламента. Единствената ситуация това да стане е да падне кворумът в пленарната зала, изказа мнение тя и допълни, че първата политическа сила е длъжна да представи кабинет.

Вторите нямат аргументи, при положение, че не искат да подкрепят първия мандат, да притискат ГЕРБ за втория“, категорична е проф. Милена Стефанова. По думите ѝ „все пак има някакви правила в политиката“, а „екзотиките могат временно да успокоят топката“.

Все по-трудно ще се „навиват“ хора да стават служебни министри, след всеки нов провал на парламента, прогнозира политологът.

„Това е състоянието на нещата и то ще трябва да се изтърпи. Важно е мнозинството в Народното събрание, което подкрепя инициативите на едно редовно правителство, а това вече е коалиция“, каза проф. Стефанова.

Относно тезата, че местните избори са залог и желанието на ПП-ДБ да се съхрани за местния вот заради две-три големи общини, тя изтъкна:

„Всички останали 262 общини… Много е жалко, ако това наистина е залогът. Вярно е, че като спечелиш в големите общини, удовлетворяваш голяма част от своите избиратели, защото те са съсредоточени предимно в големите общини.

Навсякъде другаде в страната хората също имат нужда от спокойно и стабилно управление. Трябва да минат поне 2-3 цикъла на местни избори, за да може евентуално да се случи тяхната мечта ГЕРБ да бъде изчегъртан и от местната власт.

По-бавно се случват нещата на местно равнище, отколкото вероятно се иска на лидерите на ПП и ДБ. Не ми се иска да си мисля, че те така си мислят. Това би било много наивно“.

„Партиите на промяната ще претърпят загуба от това, че ще има избори през лятото и това ще окаже влияние върху отчитаната тенденция за спад в подкрепата за тях“, отбеляза проф. Стефанова.

За увеличаващата се подкрепа за „Възраждане“ тя подчерта:

„В следващото Народно събрание си я представяме втора политическа сила. Провеждаме референдум за еврозоната, съответно той от международните партньори може да се разчете дори като референдум, че ще напускаме Европейския съюз, а ние без ЕС сме загинали напълно“.

Според нея обаче парламентарният модел не е катастрофирал, а в криза е партийната система.

Най-четени