Connect with us

Парламент

Остри реакции! ГЕРБ и ИТН излязоха с декларации: Цинично и нагло! Унизително и обидно

Published

on

Остри политически реакции в парламента след изказването на македонския премиер Димитър Ковачевски пред Съвета на Европа, че България се отнася към РСМ както Русия към Украйна. Нападките му пред европейските лидери в Рейкявик прозвучаха след изявлението на вицепрезидента Илияна Йотова в същата зала, че Скопие системно погазва правата на българите.

От ГЕРБ и ИТН излязоха в декларации, а останалите партии изразиха позиция в кулоарите. „Обръщам се към представителите на РСМ като към роднини – в момента нашите отношения се намира в разлом! Стигнахме до момент, в който премиерът на РС Македония сравни България с агресора Русия. Не само цинично, това отношение е и нагло! Ако днес някой си позволява да ни сравнява с Руската федерация, то ние ще го предупредим – не можете да ни принизявате до най-вероломните агресори“, каза Георг Георгиев от ГЕРБ.

Той апелира „да се държим на висотата и достойнството, което нашата страна заслужава“ и се обърна към македонците: „Европейската ви интеграция не е наша самоцел. Това е единственият път на мостове към нашите страни, това е начинът, по който можем да скрепим и покажем, че сме цивилизовани държави“, отбеляза депутатът от ГЕРБ. „България е Европа и Европа е България – въпрос на ценности и идеали“, припомни Георгиев.

„Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати. Подобен дипломатически скандал би събудил поне недоволството на политическите субекти във всяка една друга държава, но не и в България“, заяви от името на ИТН Павела Митова. По думите ѝ подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България, „като един, според северномакедонската пропаганда, истински агресор“, даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ. Погазването на човешките права, унижаването на български граждани, нападенията над тях и техните сдружения, и все по-нескриваният език на омразата ясно показват, че политическата класа в РСМ няма никакво намерение да се придържа към договореностите между двете страни и да спази своите ангажименти за защита на общоевропейските ценности, добави Митова.

В нашата страна сякаш не е прието политиците да искат прошка от народа си за грешките, които са допуснали. Някои неща в живота и в политиката са непростими. Дано българската дипломация да покаже, че не са и непоправими“, заключи Митева.

Акад. Денков от ПП-ДБ каза, че аналогията с Украйна и Русия е напълно неподходяща. „Сигурен съм, че външно министерство ще направи нужните стъпки. Редно е да се вземе отношение, но то трябва да бъде внимателно, за да няма ескалация. Полза е да се намали напрежението, но такива изказвания са неприемливи”, подчерта депутатът.

Ген. Атанас Атанасов, съпредседателят на ДБ поясни, че руската и сръбската агентура правят всичко възможно, за да вбият клин в отношенията с ЕС и да попречат на влизането на РСМ в Евросъюза. „Крайно време е да говорим истината на висок глас, защото те искат да влязат в ЕС, а не ние“, коментира по темата в кулоарите и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени