Connect with us

Парламент

Демерджиев взриви НС с тези думи за прокуратурата!

Published

on

Депутатите в Народното събрание изслушват министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той е поканен на заседанието във връзка с тежката катастрофата на бул. „Сливница“, при която загинаха двама души.

Иван Демерджиев ще отговаря на въпроси и относно изнесената от главния прокурор Иван Гешев и заместник главния прокурор Борислав Сарафов в публичното пространство информация за извършени престъпления, включително за целенасочено и противоправно забавяне на наказателни производства.

Искането е внесено от ПП-ДБ.

195 депутати се регистрираха и дадоха кворум за днешното заседание. В 9:05 часа председателят Росен Желязков удари парламентарния звънец.

„В нашата сталинистка прокуратурата, остатък от предишното време до 1989 г., се създава възможност за забавяне на някои дела и в този смисъл – дори е възникнал един професионален термин – „делата се вдигат на трупчета“. В тази насока ще кажа две изречения – докато аз бях вътрешен министър до 1 август 2022 г., в множество случаи, бях информиран, прокуратурата или бездейства, или не връща обратна информация“, започна с мотивите за изслушването Бойко Рашков от ПП-ДБ.

„Прокуратурата е навлязла в политическия терен и политиката е навлязла в прокуратурата. От такава прокуратура не може да очакваме тя да изпълнява своите конституционни правомощия”, отбеляза Бойко Рашков.

Бившият вътрешен министър попита Демерджиев дали и в момента има спрени от прокуратурата производства.

„Най-краткият отговор е – да, има такива производства“, отговори му Иван Демерджиев. Той изтъкна, че вече имало започнати такива спрени производства, а други били прекратени.

„Когато встъпих в мандата си, имаше множество такива производства, които необичайно се бавят. След няколко разговара с ръководството на прокуратурата, част от тях се задвижиха, но не всички. Актовете на прокуратурата, с които завършва едно наказателно производство, трябва да са публични и подредени в регистър, особено за дела от висок обществен интерес. Тогава всеки ще установява, че производството е приключило, ще преценява и мотивите на прокурора“, каза Демерджиев. Той очаква, че това ще дисциплинира в голяма степен представителите на прокуратурата, когато разследват дела с обществен интерес.

Вторият акцент в изказването на Демерджиев за забавените дела е, че голяма част от тях са за престъпления, извършени от магистрати. „Сега компетентни да разследват магистрати са само следователите. За всички е ясно до каква степен може да се постигне обективност и да се довърши едно производство“, каза вътрешният министър.

„Сезирах министъра на правосъдието с искане да бъдат проверени 13 производства, за които смятахме, че се бавят неоснователно. Традиционно не е намерено нищо нередно. Делата са приключени в полицията до 2020 г. След като 2023 година не е върнато нищо към полицията да изпълни никакво действие, а делата са висящи. На 24 август съм сезирал министъра на правосъдието с още 23 производства – образувани през 2017, от 2020 е най-късното – никаква обратна информация. Министърът е сезирал Инспектората към ВСС и отново нищо. Отново има такива производства – с висок обеществен интерес“, отчете Иван Демерджиев.

„Към днешна дата има поне 8 случая, това са най-значимите случаи за нас и 15 към ГДНП. В областните дирекции, без да е обобщена информацията, тъй като не е изпратена от всички области, такива дела са 75“, посочи той.

ГЕРБ отказаха да задават въпроси към вътрешния министър. Атанас Атанасов от ПП-ДБ определи ситуацията в прокуратурата „тази баталия“. Той попита Димирджиев има ли политически чадър за прекратяването на обществено значими дела и свързани ли са те с вече закритата спецпрокуратура.

„Най-честите причини делата да бъдат поставени на трупчета са две: политическо влияние и втората – сериозно влияние на лица от високия криминален контингент. Понякога двете групи се смесват. Делото се изземва от полицията, предава се на следовател, делата отиваха в специализираните прокуратура и съд. Там биваха спирани или обединявани. Голяма част от тези дела сега се връщат по прокуратурите по места. Което ме кара да съм оптимист. Нека се направи необходимото и да не се позволява толкова лесно на следствието да изземва делата“, отговори Демерджиев.

Маргарита Махаева от „Възраждане“ попита дали тези умишлено забавени дела са за престъпления, извършени от политици. „Иначе ще остане поговорката: „За милиони няма закони, а за кокошка няма прошка“, коментира Махаева.

„Ще изляза от реториката на поп-фолк химните, но ще отговоря в конкретика. Ако се изслушат изявленията на Гешев, Сарафов и Тодоров, ще видите че става дума за нарушения, извършени от магистрати. В порочен модел, при който подмененият разследва началника си – няма как да има развитие. Не може да се търси отговорност в полицията – голяма част от тези изявления не попадат в нашата компетентност“, каза вътрешният министър.

Най-четени