Connect with us

Импийчмънт

Радев бие тревога: Грози ни голяма опасност, трябва ни сигурност

Published

on

„Агресията на Русия срещу Украйна доведе до драматични промени в международната среда за сигурност. Архитектурата на сигурността в Европа, градена в продължение на десетилетия, е в разпад, а това може да доведе до проблеми на Балканския регион, който е съседен на конфликта“, това заяви президентът Румен Радев на 16-ата Среща на началниците на отбраната от Балканите, която е под председателството на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На срещата участват началниците на отбраната от балканските страни, председателят на военния комитет на Европейския съюз (ЕС) ген. Робърт Бригер и зам.-командващият Съвместното командване на НАТО в Неапол ген.-лейтенант Стивън Келси.

По думите на президента Балканите са зона, възприемана исторически като източник на конфликти и напрежение, и страните от региона трябва да работят за укрепване на колективната отбрана чрез мерки за засилване на военното сътрудничество, диалог и доверие.

„Необходима е единна политическа визия за гарантиране на сигурността в региона“, посочи още Радев.

„Войната в Украйна доказа по безспорен начин, че свързаността и логистиката са от ключово значение за военните операции. Докато аматьорите се занимават с тактика, професионалистите се занимават с логистика“, заяви президентът, призовавайки за всеобхватна свързаност във всички сфери – енергийна, дигитална, транспортна.

Радев посочи още, че България работи за енергийна свързаност като фундамент на нашата икономика, от което зависи и нашата отбрана.

„България работи не само за диверсификация на енергетиката, но правим всичко възможно да работим и за съседните страни – през Турция и България продължава да преминава газът за Сърбия и Унгария.

Завършихме терминала с Гърция, имаме достъп до терминалите на Гърция и Турция. Интерконекторът с Румъния работи на пълен капацитет. Връзката с Македония е налице. Тази година ще бъде завършен интерконекторът със Сърбия“, каза президентът, цитиран от БНТ.

Военният министър Димитър Стоянов изрази безпокойството и загрижеността на военната експертиза заради непровокираната и неоснователна агресия на Русия в Украйна.

„Има политическа намеса в работата на съдебната власт“, допълни още Радев, след като откри годишната конференция на началниците на отбраната от Балканите.

Най-четени