Connect with us

Гербери

Сачева се закани: Връщаме се при Радев с изпълнен мандат, а министрите обявяваме…

Published

on

„В никакъв случай! Ние ще върнем мандата пред президента Румен Радев изпълнен“, това заяви Деница Сачева от ГЕРБ на въпрос стопиха ли се шансове за състав на редовен кабинет.

„В момента се водят разговори по отношение на разпределението на ресори, а след това и за конкретни хора, които да изпълнят тези политиките. Тези разговори се водят основно от кандидата за премиер Мария Габриел – с всички политически партии без БСП, които ясно и категорично заявиха, че няма да подкрепят политиките и приоритетите на правителството“, заяви Сачева в сутрешния блок на БНТ.

„Позицията на БСП не беше такава сутринта и рязко се промени следобед. Много случайности нямаше как да не направят впечатление“, каза тя и допълни:

„Не съм чула от ПП да казват, че има проблем с изборите и те трябва да се касират. Мисля, че трябва да се уважи този вот и няма нужда да се опитваме отново да заблуждаваме хората, казвайки че втория мандат е единствената възможност.

Въпрос на принципи и на отговорност е, а също и на признаване на правилата на демокрацията. И не, тук не става въпрос за чест, нито за претенции“.

Ще съобщим имената на кандидат министрите в понеделник, когато Мария Габриел ще ги обяви„, допълни още Деница Сачева.

На въпрос обсъждат ли в ГЕРБ варианти за втори мандат, Сачева отговори така: „Никакви варианти, отнасящи се до втория мандат, не са предмет на обсъждане при нас. Усилията ни са насочени към първия мандат. Не виждаме политическа логика в това да се казва – никога няма да направим нещо с ГЕРБ, но ако има втори мандат, тогава може и да направим.

Всички партии в момента трябва да осъзнаят в каква ситуация се намираме и всеки да се дръпне, да забрави политическото его и да има експретен съвет, който да преведе държавата в този труден момент. Политическото его в момента трябва да отстъпи. Колегите от ПП не разбират това към момента“.

По отношение на конституционната реформа, правосъдна реформа и приемането на законодателството – в това число промени в наказателно процесуалния кодекс, трябва да се вземе предвид първо преминаването към промяна в позицията на главния прокурор. А защо това предизвика такава буря – и ние търсим отговор на този въпрос.

„Това, което наблюдавам е, че постоянно се подкопава доверието в политическата класа – всеки път, когато дадена промяна е на път да се случи. Така стигнахме до днес, когато отново има ясно заявени политически приоритети и изведнъж на някой тази политика отново му стана неудобна.

Винаги съм била против това да има, каквато и да е било политическа намеса по отношение на съдебната власт. Но това е въпрос и на хората в самата съдебна система, на начина, по който те работят. Колкото и пъти да променим Конституцията и законите, ако там няма хора, които да внасят баланс и хармония, а не непрекъснато раздори и конфликти, ще се въртим все в този кръг, в който доминира чувството за несправедливост“, добави още Сачева, която е категорична:

„Не искам да участвам в нито един разговор, който превръща политиката в терен за клюки. Всичко в политиката е въпрос преди всичко на доверие – без него не може да се направи, каквото и да е било действие!“.

„Ние винаги сме призовавали за това да има цялостна програма за съдебна реформа, която да се обсъди преди всичко с професионалната гилдия, с хората, които трябва да гарантират независимостта на съдебната власт. Такъв разговор досега по същество не е воден. Непрекъснато се дават магически, универсални решения. Всички вече са на фазата, че трябва да има конституционални промени, затова очакваме този разговор да се случи в най-скоро време.

Политиците не трябва да се месят в съдебната система, но и съдебната система не трябва да предопределя политическия и геопилитическия път на България.

Нашата парламентарна група в момента е фокусирана само и единствено в това да се реши политическата криза. Дадохме варианти за решения. Да, не всички действия, които предлагаме, са еднозначно приети от нашите избиратели, но се водим от това, че България трябва да има преди всичко стабилно редовно правителство. И не усещам да има разбиране за тази отговорност от останалите партии.

Що се отнася до Мария Габриел, тя е безупречен кандидат за министър-председател, с ясен поглед за европейското развитие на България. Има много ясна биография, за която внесе нужните разяснения. Ако всички говорим за това колко са важни образованието, иновациите, развитието и т.н., и това са приоритетите, около които трябва да работим, кой по-подходящ от нея може да работи по тях – не само на политическо, но и на експертно ниво“, каза Сачева.

За финал на въпрос дали ще се гласува бюджет, тя бе категорична:

„Няма как да се гласува бюджет без да е ясно кой ще го изпълнява! Какви да бъдат политиките, заложени в този бюджет? Всички казват, че трябва да има промени в бюджетните параметри, а те трябва да бъдат извършени от мнозинството. Пак казвам – без редовен кабинет няма как да има и гласуване на бюджета, защото това е огромен риск“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени