Connect with us

Импийчмънт

Йотова пропищя на знакова среща: Те имат черни списъци на българи

Published

on

Системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония представи вицепрезидентът Илияна Йотова на общия дебат „Обединени за Европа“, който се проведе в рамките на IV Среща на Съвета на Европа. В контекста на основните принципи на организацията за зачитане на човешките права вицепрезидентът припомни поредицата от случаи на агресия срещу хора заради заявената им българска идентичност, както и приемането на специалния закон срещу сдруженията, съобщиха от пресцентъра на президентството, предава „24 часа“.

„В Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната. В тях без никакви аргумент е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност – единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът потвърди българската позиция срещу войната в Украйна и подкрепата за нейния суверенитет, независимост и териториална цялост. „Осъждаме продължаващата агресия на Русия срещу Украйна“, посочи Йотова. Вицепрезидентът заяви българската подкрепа за създаването на Регистър на щетите в Украйна, причинени от войната. Йотова подписа заключителната декларация на IV Среща на върха на Съвета на Европа, в която се препотвърждават принципите на организацията за демокрация и спазване на човешки права, подкрепя се Украйна и се поставя акцент върху украинските деца.

Вицепрезидентът призова Съвета на Европа внимателно да адаптира своите цели и дейности към множеството предизвикателства на сложната геополитическа среда.

Най-четени