Connect with us

Нюзрум

ВЕНДЕТА: Проф. Оскар съди Татяна Дончева за 25 бона заради това изказване

Published

on

„По повод на вчерашното интервю на г-жа Татяна Дончева в сутрешния блок на БНТ и отправените обидни квалификации към членовете на еврейската общност в България (“оглупели и дали фира”), както и манипулативните внушения, че срещу мен е имало производства, които са прекратени, споделям входирах днес Сигнал в СГС.

По-късно днес официално завеждам и граждански Иск за 25 хиляди лева за причинени неимуществени вреди“. Това съобщи председателят на организацията на евреите у нас „Шалом“ и виден офталмолог проф. Александър Оскар като продължение на вчерашната задочна свада между него и Дончева, пише Лупа.

В интервю за БНТ тя обяви, че имало ционистка конспирация зад случващото се около фигурата на главния прокурор Иван Гешев, включително по отношение на опита за покушение срещу него, катализирал процесите в последните седмици. Според Дончева се целяла индулгенцията на Гешев чрез фактори отвън и конкретно, от Израел.

„Искове ще заведат и десетки членове на организация, които се чувстват директно засегнати от обидните квалификации на г-жа Дончева. Входирах и официално искане за издаване на документ, удостоверяващ, че няма и не е имало производства срещу мен“, обясни шефът на Очната клиника към Александровската болница.

Ето го и сигнала до… прокурорите на Гешев в София:

„Организация на евреите в България „Шалом“ е независима, непартийна, доброволна, демократична, обществена и самоуправляваща се организация на евреите в България. Една от основните ни цели е противодействие на всякаква форма на антисeмитизъм и национален шовинизъм. През последните години, за съжаление, сме свидетели на засилващ се антисемитизъм сред българското общество. Еврейската общност реагира чувствително на всяка проява на език на омразата към членовете ни, включително и съзнателно или несъзнателно подбуждане на антисемитизъм сред обществото ни чрез наместване на еврейската общност в конспиративни теории.

Ето защо членовете на ОЕБ „Шалом“ са изключително притеснени от изказванията на госпожа Татяна Дончева – лидер на „Движение 21“ в предаването „Денят започва“ на 16 май 2023 г. в сутрешния блок на Българската национална телевизия (БНТ1).

Събеседването на водещите на предаването с госпожа Татяна Дончева е в периода от 8,40 часа до 08,55 часа и основната тема на разговор е взривът от 1 май 2023 г., свързан с колата на главния прокурор Иван Гешев и последвалите искания на оставки на главния прокурор и на директора на НСлС Борислав Сарафов.

Госпожа Татяна Дончева излага тезата си за причините за възникналата ситуация и за проблемите в съдебната система, като многократно внушава на аудиторията, че евреите, както и Организация на евреите в България „Шалом“ и нейният председател са част от един национален политически заговор. ОЕБ „Шалом“е определен от госпожа Дончева като „подводница“ за ръководството на прокуратурата срещу опитите на други части от обществото за промяна на това ръководство.

Излагат се абсолютно неверни твърдения за връзка между главния прокурор и председателя на ОЕБ „Шалом“ и се твърди, че заради това били прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар. Няма и никога не е имало образувани и прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар и това е безспорен и доказуем факт.

Риторично зададеният въпрос „Каква форма има благодарността?“ цели да създаде убеждение в аудиторията, че заради съдействието, което главният прокурор бил оказал на Александър Оскар, последният му е осигурил индулгенции от други държави и подкрепа на евреи от други държави. Това внушение са затвърждава и от финала на разговора, в който госпожа Дончева изрично подчертава, че уж изказванията й не съдържали негативна конотация за евреите, но няколко пъти била повторила връзката на главния прокурор с евреите, която Иван Гешев подчертавал и с носената от него вратовръзка на Републиканската партия на САЩ на дадената от него пресконференция на 15 май 2023 г. Намекът е за обвързаности между ръководството на прокуратурата и евреите, които са в основата на трусовете в съдебната власт и проблемите на държавата.

Не са спестени и генералните определения за евреите в България, снизходително наречени „нашите евреи“, за които госпожа Дончева категорично заявява, че „в България и евреите оглупяха“ и че „нашите евреи почнаха да дават фира“.

Очевидно се цели да се настрои обществото срещу т.нар „наши евреи“, в които госпожа Дончева вижда една от причините за сътресенията в съдебната власт и политическата система. Особено притеснителни са твърденията на госпожа Татяна Дончева, че: „като се появи Алексей Петров на трасето …………..знам, че тука нещо е нечитаво.

И винаги има евреи.“ Това изказване е една безспорно конспиративна теория с антисемитски характер, което крие риск от насаждане след обществото на крайно негативно отношение към еврейската общност. Считаме, че подобни прояви не могат да бъдат пренебрегвани и е необходимо незабавно противодействие.

УВАЖАЕМИ РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

С оглед на гореизложеното, моля, да предприемете необходимите действия за извършване на проверка доколко изложените по-горе изказвания на госпожа Татяна Дончева в предаването „Денят започва“ на 16 май 2023 г. в националния ефир на БНТ 1 представляват съставомерно деяние, инкриминирано като престъпление от Наказателния кодекс, и при наличие на достатъчно данни на извършено престъпление да образувате досъдебно производство.

Моля да изискате от Българската национална телевизия запис на предаването „Денят започва“ от 16 май 2023 г. с участието на госпожа Татяна Дончева“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени