Connect with us

Парламент

Вигенин изплю камъчето! Ето защо Нинова даде червен картон на Габриел

Published

on

Още след атентата срещу главния прокурор започнаха поредица от събития, които изкараха на преден план неща, за които говорим от преди.

Това заяви в ефира на Нова тв зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Кристиян Вигенин по повод на последните събития около главния прокурор Иван Гешев.

„Дори и в най-лошите си предвиждания не сме предполагали, че ще дойде време, когато зам.-главният прокурор ще обяви публично, че го е страх главният прокурор да не го убие. Това изглежда като мафиотска структура. Не знам кой трябва да подаде оставка, но е време да минем към дълбока съществена промяна в съдебната система“, заяви Вигенин.

Това трябва да е първото нещо, с което по същество да се заеме парламентът, без значение има или няма правителство“, категоричен бе той.

По думите му в момента си личи колко е важно да има система или механизъм, който да контролира главния прокурор.

Според него в прокуратурата има опити за политическа намеса.

„Хората в системата имат значение, но е по-важна системата. Когато тя изначално е със сгрешени правила, то хората стават нейни жертви или се адаптират към тези правила“, каза той.

„Ние оставката на Гешев я искаме от 2020 година. Всички неща, които се изкарват, доказва, че правилно сме я искали“, подчерта той.

„Излиза, че по някакви причини, според думите на Сарафов, някакви дела умишлено са оставяни на трупчета. Не е наша работа все пак да коментираме в детайл. Не е наша работа да се месим в това, сигурно има и други, които не си вършат работата. Очевидно прокуратурата не може да функционира по този начин“, каза още Вигенин.

Той бе помолен да коментира отказа на БСП да говори за подкрепа на правителство на ГЕРБ:

„Обсъдихме всичко внимателно и стигнахме до извода, че не може да участваме в правителство или да подкрепяме такова, при липсата на какъвто и да е ангажимент по няколко ключови за нас въпроса“, каза Вигенин.

„Може би някой вижда връзка между действията на Гешев и нашето решение, но такава няма. Дори в преговорите с ГЕРБ видяхме, че на практика, извън лозунгите нямахме хора, с които да говорим сериозно“, каза той.

„На нас се казваха едни неща, на другите партии други. Гледахме срещите им. Как да си дадем гласа за такова нещо. Това е абсурдно. Може да са пети в този парламент, може да губим избори, но имаме достойнство и сме длъжни да отстояваме интересите на държавата“, каза Вигенин.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени