Connect with us

Нюзрум

ГРЪМ! Тази млада дама се спряга за наследницата на Габриел

Published

on

Името на евродепутатката от ЕНП Ева Майдел се спряга в Брюксел като евентуален бъдещ наследник на подалата оставка Мария Габриел, съобщава „Политико“.

Мария Габриел беше еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. След като подаде оставка вчера, ресорът ѝ е поет от заместниците на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, които го наблюдават – Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас. Вестагер отговаря за иновациите и изследванията, а Схинас – за образованието, културата и младежта.

„Ева винаги е била силна по дигиталните въпроси“, пише до „Политико“ чешката евродепутатка и заместник-председател на ЕП Дита Харанзова от „Обнови Европа“:

„Ева има всички качества да влезе в обувките на Габриел“.

За да номинира наследник на Мария Габриел обаче, България трябва да има правителство, отбелязва изданието.

Ева Майдел е родена е на 26 януари 1986 година в София, в семейството на Константин и Зоя Паунови и израства в Дупница. През 2005 година завършва Частна езикова гимназия „Професор доктор Васил Златарски“. Същата година става управител на „Транс уърлд бизнес“ ООД.

През 2008 г. получава бакалавърска степен по международни отношения в Университета „Джон Кабот“ в Рим. От 2009 г. е политически секретар на евродепутатката от ГЕРБ Илиана Иванова, от 2012 г. работи за групата на ГЕРБ в Европейския парламент, а през 2014 година е избрана за евродепутат.

Към края на 2017 г. е избрана за президент на най-голямата европейска организация – Европейско движение.

Най-четени