Connect with us

Timeline

Сензационно! Мария Габриел е подала оставка, Урсула й благодари

Published

on

Мария Габриел е подала оставка от Европейската комисия, става ясно от публикация от името на Урсула фон дер Лайен.

„Комисар Мария Габриел ме информира, че днес тя ще се яви пред президента на Република България, за да получи институционален мандат за сформиране на правителство. Поради това тя подаде оставка като член на колегиума на членовете на Комисията. Приех оставката ѝ. Бих искала да благодаря на Мария Габриел за нейната служба като комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В продължение на три години и половина в тази си роля тя допринесе много за постигането на напредък по приоритетите на Комисията в тази област“, пише в позицията на фон дер Лайен.

Тя изказва благодарност и за отличното изпълнение на водещата иновационна програма „Хоризонт Европа“, за силния тласък на иновациите и стартиращите предприятия чрез Европейския съвет по иновациите и за личния ѝ ангажимент за успеха на Европейската година на младежта.

„Бих искала също така да благодаря на комисар Габриел за нейния конструктивен и приятелски принос към работата на Колегията на членовете на Комисията като цяло. Пожелавам на Мария Габриел всичко най-добро и съм уверена, че нейният европейски опит в този и в предишния колегиум на членовете на Комисията ще бъде полезен за България. Считано от този момент, изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер и заместник-председателят Маргаритис Схинас поемат отговорност за ресора на комисар Габриел. Изпълнителният заместник-председател Вестегер ще отговаря за иновациите и научните изследвания, а заместник-председателят Схинас ще отговаря за образованието, културата и младежта“, уточнява тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени