Connect with us

Гербери

Мандатът е връчен! Габриел пое отговорността и обеща на Радев правителство

Published

on

34 дни след старта на 49-ото народно събрание президентът Румен Радев връчва днес първия мандат за съставяне на правителство на номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел.

„Очаквам в рамките на седмица, както е по конституция, да представите структура и състав на Министерски съвет“, каза Радев на Габриел и й връчи мандата.

„Поемем с отговорност проучвателния мандат за съставяне на правителство“, каза Габриел.

„Госпожо вицепрезидент, през последните дни съм мислила много за Вас, защото когато се ангажираш сериозно с вътрешната политика на България, знаеш колко важно е да бъдат спазени всички процедури в европейската институция, затова благодаря“, обърна се кандидат-премиерката към Илияна Йотова.

„Искам да Ви уверя, че ще направя всичко възможно в рамките на този мандат България да има стабилно, работещо редовно правителство. Затова и моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел – благосъстоянието на българите и авторитета на България. Затова искрено вярвам, че 

Още по време на консултациите, които проведе с парламентарните сили, президентът обясни, че ще им даде време да постигнат съгласие за съставянето на редовно правителство, но бе категоричен, че няма да бави процедурата прекалено дълго, както се случи в 48-ото НС. Но поиска от тях приемане на бюджета и законите, необходими за плана за възстановяване. Миналата седмица обаче критикува партиите, че парламентът още не е започнал да работи реално.

Днес Мария Габриел и Бойко Борисов проведоха лидерски срещи с БСП, ДПС и ИТН в търсене на подкрепа за експертно правителство с ясни приоритети и хоризонт от 1 г.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени