Connect with us

Парламент

Социолог разкри: ГЕРБ наистина се опитват да направят красив кабинет! Още тази седмица ще имат успех

Published

on

„Допускам, че в рамките на тази седмица шансът все пак да има правителство с първия мандат е много по-голям. И шансът това да се случи с „Продължаваме Промяната“ е много по-голям от този, който наблюдавахме през първите седмици. Има много хипотези и е много трудно да се оцени коя от тях би могла да се реализира, но бих казала, че по-малко вероятно ми се струва да отидем на нови избори. Ако бях 50 на 50, сега съм 60 на 40, че ще има правителство с първия мандат“, заяви социологът от „Тренд“ Евелина Славкова пред „Нова нюз“.

Тя е на мнение, че самият факт, че от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ се събират, означава, че вратата за съставяне на кабинет с ГЕРБ – СДС не е затворена. Според нея разговорите на коалицията с Мария Габриел са показали, че има шанс двете страни да се разберат и смята, че от втората партия са си направили много добре сметката.

По повод изказването на кандидата за премиер на ГЕРБ – СДС, че ще внесе искане за освобождаване на главния прокурор, Славкова заяви, че когато даваш такава заявка, е много сложно след това да кажеш „Тук нещо не успяхме, нещо се обърка“ и когато в последните няколко години това е една от основните теми, която се коментира.

„От друга страна е предизвикателство, защото това, което ще се случва, не зависи само от парламентарните сили. Зависи и от това дали ще има редовен кабинет. Предизвикателствата да се осъществи това също не са малко. Когато виждаме много ясна обществена и политическа нагласа това да се случи, смятам, че не е невъзможно“, допълва социологът.

Тя е на мнение, че това предложение е доста изкушаващо. Славкова смята, че действията на коалицията са послания към политиците от „Продължаваме Промяната“, с които искат да им кажат: „Ето, ние ви даваме всичко. Вие защо продължавате да се дърпате“.

„В крайна сметка тук се играят няколко игри. „Ако успеем да направим правителство – чудесно. Ако не успеем, ние ще имаме по-правилния и добрия разказ – ние се опитахме всячески да направим правителство“. Тези жестове показват наистина опитът на ГЕРБ в крайна сметка да направят такъв кабинет, защото такъв кабинет би изглеждал красиво и вътре в страната, и извън страната“, смята социологът.

Най-четени