Connect with us

Нюзрум

Министър заговори за проблем, който тревожи мнозина: Не може това да продължава повече!

Published

on

Не можем повече да си позволим да броим и отчитаме жертвите на домашното насилие. Това е сложен проблем и се корени дълбоко в общото присъствие на насилие в нашето общество, в нашите домове. И изисква реакция, така че държавните органи да се координират и работят заедно“.

С тези думи министърът на правосъдието Крум Зарков откри Националната конференция на тема „Ролята на правната помощ в случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола“ в гр. Пловдив, организирана от Националното бюро за правна помощ (НБПП). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Участие в събитието взеха вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев, председателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев, заместник-омбудсманът Елена Чернева, зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, зам.-областният управител на Пловдив Даниела Николова, председателите на Административен съд–Пловдив Марияна Шотева, и на Районен съд–Пловдив Иван Калибацев, зам.-окръжниятпрокурор на Пловдив Анна Викова, зам.-районният прокурор на Пловдив Румяна Зайкова, адвокати, магистрати и ромски медиатори.

Министър Зарков изрази благодарността си към всички ангажирани в превенцията и оказване на помощ на пострадалите от домашно насилие. „Служителите на МВР са на първа линия, когато се стигне до акта на насилие. Те първи получават информация и се сблъскват с един от основните проблеми – затруднението на жертвата да сподели и да потърси подкрепа“, каза Зарков. По думите му често жертвите се сблъсква със сложни административни процедури. „Тук е мястото на правната помощ, чиято роля с помощта на адвокатурата и държавата е да подпомага най-уязвимите да получат адекватната правна помощ“, каза Зарков и допълни, че в новия мандат на БНПП е приоритет именно работата по оказване на правна помощ в случаите на домашно насилие.

Той подчерта, че е изключително важно да бъдат приети измененията и допълненията на Закона за защита от домашно насилие, чиято сърцевина е въвеждането на координация на най-високо ниво между институциите по тази полкова болезнена тема. По думите на правосъдния министър информираността на обществото също е от изключително значение. Необходимо е създаване и популяризиране на центрове в страната, с адрес, имейл, телефонен номер, където жертвите да могат да търсят подкрепа.

По думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев сме свидетели на увеличаване на случаите на домашно насилие. „Тенденцията е опасна. Ролята на правната помощ е да избегнем трагични инциденти“, категоричен бе той.

Председателят на НБПП Наталия Илиева заяви, че все по-често пострадали търсят помощ, чрез регионалните адвокатски центрове в страната. За последната година Бюрото е допуснало многократна помощ за процесуално представителство пред съда на 104 лица.

Отделно от това в три областни центъра – Велико Търново, Стара Загора и Варна мобилни екипи от адвокат и ромски медиатор са предоставили правни консултации на 567 човека по проекта на НБПП, финансиран от финансиран от НФМ 2014-2021 – „Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромска общност“.

Илиева отчете, че благодарение на този проект в последните две години и половина са извършени общо 7349 правни консултации на лица, живеещи под прага на бедност в отдалечени населени места и ромски квартали.

„По част от случаите има издадени съдебни заповед за незабавна закрила. Има настанени жени и деца в кризисни центрове, а колегите адвокати им оказват съдействие и за намиране на работа, продължаване на образование, както и подаване на заявления за социални помощи и жилища“, каза още Илиева.

Тя припомни, че през март т.г. бе подписан Меморандум между НБПП, Министерството на правосъдието, МВР и адвокатските съвети в страната за сътрудничество и партньорство за навременна защита на пострадалите от домашно насилие. Той предвижда във всеки установен случай на лице – пострадало от домашно насилие органите на МВР да го информират за възможността да ползва безплатна правна помощ и да му съдействат за свързване с адвокатския съвет в съответното населено място. Адвокатските съвет, от своя страна, публикуват списък на дежурните адвокати, специализирани в областта на домашното насилие.

По време на форума бяха дискутирани приетите промени в Закона за правната помощ. Заместник-председателят на НБПП адв. Лилия Симеонова обобщи проблемите по прилагането на сега действащия Закон за защита от домашно насилие и посочи възможните решения, които са предложени в поектозакона за изменението и допълнението му, изработени от Министерството на правосъдието.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени