Connect with us

Нюзрум

Политолог взриви ефира: Ако ще и избори да има, силните пак са ГЕРБ

Published

on

Всички опции са на масата. Различното е, че като че ли за първи път от 3 г. ГЕРБ и Борисов са в силната позиция. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ политологът Димитър Ганев по повод преговорите за съставяне на правителство.

ГЕРБ са в силната позиция, защото, ако има правителство, то ще е с премиер Мария Ганриел, а ако има избори, ГЕРБ ще са в по-добрата позиця в кампанията, защото ще се задава само един въпрос – кой е виновен, че отново отиваме на избори, а през цялото време Борисов досега по време на преговорите говореше, че иска правителство на всяка цена, заяви Ганев.

Единствената останала възможност с втория мандат е ПП-ДБ да предложат кабинет с премиер Мария Габриел, посочи журналистът Веселин Стойнев.

Но това е сюрреалистично. На практика имаме един изгубен месец, добави той.

Все пак имаме малки стъпки с това, че Гешев пада. Тази стъпка е важна, за да могат да бъдат натискани тези, които я обещават, да продължат съдебната реформа, отбеляза Стойнев.

Може би ще има правителство с първия мандат. Борисов ще понесе отговорността да бъде пакетиран с тройна коалциия, за да си припише после всички заслуги за излизане от кризата и влизането в Шенген. За ПП-ДБ ще е изгодно да останат в опозиция, за да съберат сили и да се конструират като политическа сила, коментира журналистът.

За първи път в прокуратурата има разнобой, заяви Димитър Ганев.

По думите му крайният резултат от това вероятно ще бъде отстраняването на главния прокурор.

Най-четени