Connect with us

Парламент

Донев пожела успех на ГЕРБ: Правителство ще има! А Гешев…

Published

on

Гълъб Донев изрази надежда, че ще бъде съставено редовно правителство, което да поеме управлението на държавата и да решава най-наболелите проблеми на българските граждани.

За внесеното искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, премиерът посочи, че не би искал да коментира отстраняването на една личност, било то и на главния прокурор.

Подчерта, че служебните правителства били внесли законопроекти, които да регламентират механизма за контрол на главния прокурор.

Според него това е истинският дебат, който трябва да съществува в обществото, за да се реши от народните представители каква трябва да бъде съдебната реформа, която чакат българските граждани, за да върнат доверието си в институциите, както и тази съдебна реформа, която чакат нашите партньори от ЕС, НАТО.

„Важният проблем и важната тема на дебата е каква реформа да бъде направена. Това не значи в центъра на дебата да бъде личността, а институцията“, уточни още премиерът, цитиран в БТА.

„При предходно правителство също имаше заявка за смяна на главния прокурор, но основната роля е на ВСС. Друг е въпросът дали този Съвет е с изтекъл мандат, ако се върви по процедурата, може да излъчи следващият главен прокурор“, коментира Гълъб Донев.

Тази реформа трябва да бъде направена, за да се гарантира независимостта на съдебната власт. Не трябва да има вмешателство от една или друга страна в работата на съответната власт, най-вече в областта на съдебната власт, коментира премиерът.

Според него парламентът има своята роля да определи представителите си във ВСС. Това е една от стъпките, които трябва да бъде направена, за да има редовно избран ВСС, който да се занимава с делата в съдебната система.

Той определи кандидатурата на Мария Габриел като интересна. И определи Габриел като професионалист и човек, който от дълги години работи в сферата на евроинституциите и добре познат извън страната. Донев пожела успех при разговорите за съставяне на правителство.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени