Connect with us

Гербери

Бойко отива на детектор на лъжата: Гешев не ме е пуснал от ареста! Ако искате да вляза за още 2 дни

Published

on

Бойко Борисов е готов да се подложи на детектор на лъжата, за да докаже, че не познава нито един член на Висшия съдебен съвет. Това заяви самият той в кулоарите на парламента, след като двама члена на ВСС, предложени от ГЕРБ, са поискали оставката на Иван Гешев като главен прокурор.

„Аз с Висшия съдебен съвет съм готов ето сега, няма да мръдна от тук, готов съм да докарате детектор – ако едно име познавам от Висшия съдебен съвет, и кажа „А, този го знам“, може да ме обвините във всичко“, каза Борисов. Той обясни, че не познава поискалите оставката на Гешев и попита за имената на тези, които са били посочени от неговата партия.

„Защо си мислите, че той ме е пуснал от ареста?“, попита лидерът на ГЕРБ за Гешев и повтори, че има две решения на българския съд за незаконен арест.

„Изведнъж излиза, че Гешев ме е спасил от ареста ли? Ми да съм стоял още два дена, ще вляза, ако искате, да постоя още два“, каза Борисов.

„Толкова са били министри на правосъдието. То е важно кой ще го поиска, този, който го иска, каква тежест има като партия, общество, подкрепа. Като си никакъв кой да ти потегли?“, отговори Борисов на въпрос защо чак сега ВСС са решили да поискат оставката на Гешев, въпреки че двама правосъдни министри вече са го правили.

„В случая персоната е без значение. Има значение приемането на законите, които да гарантират контрола над главния прокурор. Това е първостепенно, другото е следствие. То трябва да се случи просто за да завърши целия процес на преустройство и съдебна реформа. А всичко това го гарантира само върховенството на закона. И не е просветление“, отговори Борисов на думите на президента Румен Радев от сутринта.

ПП-ДБ ясно показаха, че не е възможен кабинет, но много от политиките на ГЕРБ ще бъдат подкрепяни, заяви Борисов.

„От утре започваме срещите с останалите партии. Амбициите ни са да се договорим за споделена отговорност, за съвместно управление, за кратък хоризонт от време, за приемане на бюджет, План за възстановяване, да тръгнат еврофондовете. Много бързо можем да наваксаме изоставането“, добави лидерът на ГЕРБ. По думите му в една истински силна държава управляващите и опозицията имат еднаква тежест.

„Нашият проблем 10-12 г. беше, че нямахме силна опозиция. Сега, каквото и да се случи, има силна опозиция в парламента. И в ляво през Възраждане, и от ПП-ДБ в дясно, така че това е добре“, каза Борисов.

По думите му съществен елемент за споделена отговорност са и ИТН, и ДПС, и БСП. Той подчерта, че днес въпросите на ПП са били провокативни, за да се провали диалога с останалите партии.

„Радвам се, че вече има предизборен дебат и той е културен, възпитан. Ако го имаше преди изборите, сега щеше да е по-лесно. Аргументите са на страната на евроатлантическата общност. Ползи има”, каза Борисов след разговорите с ПП-ДБ.

Той подчерта, че никой не е дал право на ГЕРБ и на останалите партии да управляват сами. „Дори ни се подиграваха колко време продължихме разговорите с ПП. Днес дори въпросите им бяха, за да ни провалят разговорите с останалите партии и аз не им го спестих“, заяви Борисов.

В същото време всички говорят, че служебните правителства на Радев са довели до катаклизмите и хаоса в държавата през последните две години. На въпрос колко време трябва да управлява следващото правителство, лидерът на ГЕРБ заяви с усмивка: „Не трябва да изкара пълен мандат“. „Най-малкият срок е да се приеме и бюджетът за догодина. Минимумът трябва да е година – година и половина“.

Той заяви, че няма проблем с БСП за Украйна и призова да се спре с предизборните коментари. „По всички международни данни ние сме шестата държава по износ на оръжия за Украйна. Ние имаме много оръжие, което срокът му на годност изтича. В рамката на солидарността на НАТО можем да си подменим оръжието и да дадем на Украйна това, което трябва. Нямаме никакъв спор с г-жа Нинова. Ще се спази същия принцип, по който се изнасяше оръжие“, отсече Борисов.

Той увери, че ГЕРБ са поели ангажимент и Стою Стоев ще бъде избран за председател на правна комисия. „Това е доверието, като се каже нещо се изпълнява“, каза още Борисов.

Най-четени