Connect with us

Парламент

ГРЪМ! ГЕРБ пипнаха ген. Атанасов в жесток гаф по време на срещата

Published

on

Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов се явиха на среща с ГЕРБ в зала „Запад“ в Народното събрание. След като Мария Габриел представи програмата си, Петков благодари за срещата и каза, че са се запознали с 10-те точки, които ГЕРБ представя, открои, че голяма част от тях съвпадат с приоритетите на ПП-ДБ и иска да влязат в детайли по някои теми.

След това даде думата на Атанас Атанасов, който да коментира темата с отбраната.

Той заяви, че в момента е важен въпросът с членството на България в НАТО, заради войната в Украйна.

„Има искане за един милион снаряди 155-мм, с които правителството ни разполага, но президентът е отказал на Украйна. Какво мислите по въпроса? Защото трябва да изпълняваме съюжническите ни задължения. МС отговаря за сигурността и обществения ред в страната, но законът казва, че ръководителите на всички служби се назначават от президента и това не дава възможност да изпълнителната власт да изпълнява своите правомощия. Как се отнасяте към тези законопроекти“, попита той Мария Габриел.

„Благодаря за въпросите. Когато говорим за Украйна и солидарност към нея, трябва да покажем пълна подкрепа. Когато казваме, че искаме проевропейско правителство казваме, че искаме да участваме в общата позиция. Има решение на парламента. ЗА да може да се отговори подобаващо на тях, правителството трябва да е с ясно изявена.За законопроектите – трябва да ги прочета. Обичам да чета. Решенията не се взимат от един човек. Каквито и законопроекти да има, ако служебното правителство продължи да работи, знаете какъв е сценария“, отговори тя.

Десислава Атанасова каза, че не е ясно дали има такова конкретно искане от Украйна към България и каза, че България не разполага с такива снаряди, а разполага само със 152-милиметрови.

„Следва да изискваме първо информация. Това ще го направим в Комисията по отбрана. Знаем, че една от точките ще бъде изслушване на министъра на отбраната. Съвсем скоро ще имаме пълната информация“, каза Атанасова.

Петков поиска Христо Иванов да коментира темата за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

„Радвам се, че направихте смели заявки в тази посока, които ще ми простите, че подхождаме с определено внимание. Разбирам, че идвате от Брюксел и не сте били част от политическия живот тук. Направи ми впечатление заявката за действия спрямо главния прокурор и вече се иска неговото освобождаване – нещо, което преди да чуем вашата заявка, беше невъзможно. Става ли дума за поредния дворцов преврат? Ще бъде ли сменен както беше назначен или това нещо е начало на наистина дълбока промяна“, обърна се Христов към Мария Габриел.

Според него не може да се говори за промяна в правосъдието, ако не се говори за амбициозни промени в Конституцията и модела на ръководство на прокуратурата.

„Готова съм да проведем разговори в детайли. Изненадана съм, че казвате, че съм откъсната към България. Познавам българите и знам какво вълнува една майка, какво искат хората. Мога много ясно да кажа, че потвърждавам намеренията си и за мен има правила и прозрачност. Всичко, което трябва да се случва, трябва да е спрямо закона и правомощията. Наясно съм, че за да говорим за конституционна реформа има много работа, свързана с МС, министъра на правосъдието, НС. Вие сте фин познавач на съдебната система и всички реформи, свързани с нея. Знаете, че това няма да стане с една политическа сила. Давам думата на експертите“, отговори Мария Габриел и даде думата на Десислава Атанасова.

„Дори да не говорим за подкрепа с първия мандат, можем да говорим за подкрепа за дълбоко конституционна реформа в съдебната система. Важно е колко е животът на 49-ия парламент, защото ако е ограничен и първия мандат не бъде реализиран, то ние, каквито и намерения да имаме, няма да ги осъществим“, каза тя.

Атанасова попита ПП-ДБ готови ли са бъде съставено правителство, което да осъществи всички реформи.

„Ако не получим отговор на този въпрос, втория и третия, за конституция и законодателство, стават незначителни. Можем да си направим семинар с експерти и учени, за да уточним тези въпроси. Понякога на българския политически елит му е нужна помощ“, обясни тя.

Христо Иванов отбеляза, че Атанасова е права, но според него времето на парламента зависи от това ще постигнат ли съгласие спрямо съдебната реформа и борбата с корупцията.

„Тяхното същество е много важно за нас, защото от него зависят процесите, които бяха отключени. Те правят този разговор спешен и далеч не е теоретичен“, отбеляза съпредседателят на ДБ.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени