Connect with us

Парламент

Пече се 102-ото българско правителство, за първи път оглавявано от жена

Published

on

Почти сигурно е, че другата седмица България ще има редовно правителство – 102-то в третата българска държава, научи „Епицентър“. Но за пръв път редовно правителство ще бъде оглавено от жена – Мария Габриел. Тя бе номинирана за този пост от ГЕРБ – СДС, коалицията, класирала се на първо място на изборите.

Преговорите за подкрепа с политическите сили в парламента са сложни, но постепенно се стига до идеята, че отговорността трябва да бъде поделена според тежестта на политическите сили, твърдят източници. Всъщност, това бе и формулата, която предложи лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Партиите, които вероятно ще подкрепят такъв кабинет са ДПС, БСП и ИТН.

На 9 май Борисов каза, че ще предложи безспорна личност като кандидат за министър-председател и „празни кутийки“ за министерствата, които ще получат парламентарните партии, готови да го подкрепят. „Слагам празните имена на министерствата и с тези, които се съгласят да има споделена отговорност, определяме имената на министрите“, отсече Борисов.

Каза и още: „Слагаме на масата програмата, приоритетите, приемлив премиер и правим правителство. Категорично сме решени да го направим, каквото и да ни струва това, каквито и обиди. Ако не стане с вторите, с останалите. Ние не можем повече да разделяме партиите в парламента. Всички те са излъчени от българския народ и ще се съобразим с това.“

„На България ще ѝ отива да има жена премиер“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите с Мария Габриел, одобрявайки подхода на ГЕРБ.

А председателят на БСП Корнелия Нинова предложи формулата за успех – призова политическите лидери да се оттеглят, за да бъде намерено решение за правителство.

„Според мен в такава напрегната ситуация, виждате и тежкия опит, който вече го има, когато лидери и видимите политически лица излязат напред, не се получават нещата, почва една ревност, видяхте го между първия и втория, смятам, че трябва ние да се отдръпнем, имам предвид лидерите и ярките политически лица и да се търсят консенсусни хора, които си разбират от работата и се ангажират да изпълнят тези 5-6 неща, за които партиите се разберем“, каза Нинова.

Пред левицата стои и предизвикателството бързо да организира вътрешнопартийното допитване, защото кандидат-премиерът е излъчен от ГЕРБ, а социалистите имат конгресно решение да не се коалират с партията на Борисов. „Дали ще подкрепим правителство зависи от членовете на партията“, категорична е Нинова.

Според лидера на БСП е нужно експертно правителство от „консенсусни хора“, но без политически лица в него. Запитана дали е изключено тя да е министър, Нинова заяви: „Разбира се!“

От ГЕРБ – СДС се надяват да запазят ключови министерства в евентуалното правителство.

На първо място финансовото министерство, министерството на външните работи, МВР и Министерството на регионалното развитие и строителството.

Според запознати левицата ще може да разчита на две кресла в кабинета „Габриел“ – на икономиката и на социалната политика. За първия пост се спряга Димитър Маргаритов, който бе зам.-министър в икономическото министерство и дългогодишен шеф на Комисията за защита на потребителите. За втория – Георги Гьоков, който заемаше тази позиция в правителството на Кирил Петков.

Социалистите настоявали да получат и министерството на земеделието, но тук срещнали отпор от ДПС. В правителството на Петков този ресор се държеше от Иван Иванов и Нинова го предложила отново.

Коментарите са, че от Движението настоявали още за министерствата на енергетиката и на иновациите.

ГЕРБ – СДС, ДПС и БСП заедно разполагат със 128 народни представители.

„Нека бъдем честни – и без ИТН могат да си направят правителство“, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов след разговорите с Мария Габриел. Според коментарите на запознати от ИТН не държат на всяка цена да получат министерски пост, но не биха имали и нищо против Теодора Генчовска да оглави военното ведомство. В момента тя е зам.-министър там. В кабинета на Кирил Петков бе министър на външните работи от квотата на ИТН.

Заедно с 11-те народни представители на партията на Слави Трифонов зад кабинета „Габриел“ би имало солидно мнозинство от 139 гласа в парламента.

Говори се, че министърът на правосъдието Крум Зарков може да остане на поста си и в евентуален експертен кабинет. Срещата му с американския посланик Кенет Мертен само подхрани тези слухове.

Засега е сигурно, че коалиция ГЕРБ – СДС ще получи от президента Румен Радев първия мандат на 15 май.

След това номинираната за премиер Мария Габриел ще има седем дни да избере структура и състав на Министерския съвет и да търси подкрепа за него.

Според наблюдатели, ако бъде гласувано, това правителство има всички шансове да изкара целия си мандат.

Според други – хоризонтът му ще е до местните избори. Ако обаче на местния вот партиите от управляващото мнозинство препотвърдят позициите си в местната власт – това означава, че няма да има промяна в общата политическа ситуция в страната и правителството ще продължи да управлява.

Следващият препъни-камък ще бъдат евроизборите през 2024 г. И за тях ще се процедира по същия начн.

Животът на това правителство е обвързан и със съдебната реформа, която изисква време и стабилно мнозинство. Фактът, че се тръгва към процедура за освобождаване на главния прокурор дава да се разбере, че в парламента вече се е оформило такова мнозинство.

Най-четени