Connect with us

Нюзрум

Евродепутат похвали избора на ГЕРБ: С Мария Габриел България би имала летящ старт

Published

on

Оценявам това, че сте тук в тези напрегнати дни, че намерихте време да се видим и да обсъдим европейския поглед върху перспективата на България. Оценявам ролята на ЕП и на вашето активно участие в него. Разбирам отговорността ви като представители на ЕП и защитаващи ценностите на съюза, но и на вашата активна и патриотична роля. Това каза председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, който разговаря с български членове на Европейския парламент.

Срещата в зала „Запад“ на парламента бе по инициатива и покана на председателя на българския парламент.

Той изведе на преден план като важни приоритети за страната – нуждата от редовно правителство, присъединяването на България в Шенгенското пространство и към Еврозоната, наваксването и реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост, оперативни програми, реализирането на публични инвестиции в период на рецесия и други.

„Не е тайна за всички, обясни Росен Желязков, че последните две години нанесоха значителни имиджови щети за България – от страна, лидираща процесите на Балканите, в момента отстояваме виждането „дано не ни разделят сега с Румъния“. Последните две години сякаш се правят политики без да има политики, добави той.

Желязков обърна внимание, че в момента сме в един изключително важен и динамичен етап, може би най-важният от началото на 2021 година, когато очакванията на обществото са стигнали до предел на търпимост.

„В момента имаме възможност да реализираме правителство, което ясно ще отговори на нашата евроатлантическа ориентация и на всички предизвикателства непосредствено и в средносрочен план“, добави той.

Желязков напомни пред евродепутатите, че президентът Румен Радев ще връчи в понеделник първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел.

Председателят на парламента изрази увереност, че българските евродепутати познават добре кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер. „Номинацията на Мария Габриел дава висока степен на прогнозируемост и увереност, че програмните виждания ще се увенчаят с успех“, подчерта председателят на Народното събрание.

„Следващата седмица ще бъде важна както като послание за обществото вътре в страната, така и като послание за нашите съюзници“, подчерта Желязков.

Той увери, че осъзнава колко голяма е отговорността да се състави кабинет, защото той дава живот на парламента, възможност Народното събрание да функционира пълноценно, както дори и да се отвори конституционният дебат.

„Вашата роля е огромна и всеки ден наблюдаваме вашите амбициозни заявки за повишаване ролята на България в европейския контекст“, каза председателят на парламента на българските евродепутати.

„Има огромно значение да бъде разяснявано защо страната ни е важен член на Евросъюза“, изтъкна Желязков.

Той информира, че е поканил председателя на Европейския парламент Роберта Мецола да посети България. Условието за нейната визита е да има действащ парламент.

„Ние както винаги сме на разположение на българското Народно събрание за сътрудничество по всички теми, където можем да си помагаме. Българските членове на ЕП, независимо от коя политическа формация са избрани и независимо от коя политическа група в ЕП се намират, винаги сме намирали общ диалог за работа в защита на националните интереси на България. В нашите политически семейства лобираме тези наши приоритети да станат разбираеми за нашите колеги от другите страни членки на ЕС и да бъдат подкрепени от мнозинството в Европейския парламент“, заяви евродепутатът от ГЕРБЕНП Андрей Ковачев.

„На ваше разположение сме с всички наши сили и средства да има успешен завършек на гласуването на едно редовно правителство. С нашия приятел и еврокомисар Мария Габриел мисля, че България би имала летящ старт с всички контакти, които бъдещият министър-председател има. Тя чука на отворена врата и може да допринесе за много по-бързото изграждане на доверие между бъдещото редовно правителство на България и ЕС, и изобщо световните лидери“, категоричен бе Ковачев.

„Тази зала помни много. Тук започна историята на българската демокрация, тук минаха много неща. В тази зала сме обсъждали включително и признаването на независимостта на тогава Република Македония. Жива история. Да се надяваме, че и ние днес, като заседаваме, ставаме една малка, малка част от голямата история на парламентаризма на България“, заяви евродепутатът от СДС Александър Йорданов.

„Много добре, че г-н Слабаков повдигна въпроса за медиите. Много от добрите неща, които се случват в България, стават чрез медиите, но и много от лошите неща в последните две години, които се случиха на нашата страна, станаха, за съжаление, заради медиите“, посочи Йорданов.

„Ние наложихме една философия на „Промяната“ без практически да обясним на българските граждани какво точно е тази промяна, какво точно се иска. Защото, когато в началото на 90-те години говорехме за промяна, ние го нарекохме „смяна на системата“. Сменя се социалистическата система с всичките й простотии, които доведоха практически до рухването на тази система в европейски мащаб, и се заменя с нещо друго. Самата замяна беше дълъг процес, сложен, конфронтационен, проблемен. Никой не описа каква точно промяна иска на България. Показаха се едни образи тук и казаха „Това са тези, ще правят промяната“. Как така? Ние сега се намираме в парадоксалната ситуация, че сме представители на български политически партии в Европейския парламент, а всъщност нещата в България едва ли не стават така, че се дирижират от партии, които не са представени в Европейския парламент. Те нямат представители. Европа не ги познава. Наричат се „Продължаваме промяната“. Еми това е популистко име. Не може партия да има такова име дори! Никой не обясни на българските граждани, че „Промяната“ може да бъде и заден ход на една държава, регрес, връщане назад“, подчерта евродепутатът от СДС.

Той изтъкна, че България през последните две години не вдъхва доверие като държава и затова по важни, ключови въпроси ЕС ни слага встрани.

„Случаят с Шенген е типичен“, каза Йорданов.

Най-четени