Connect with us

Гербери

ГЕРБ разбиха лъжите на ДеБъ, намесиха и Пловдивския панаир

Published

on

По повод на изказванията на общински съветници от ДБ във Варна, който нарекоха решенията на вчерашната сесия на Общински съвет – „скандални“, от групата на ГЕРБ на брифинг пред журналисти отговориха председателят на ОбС Тодор Балабанов и общинският съветник Марица Гърдева.

„Успяхме да решим дългогодишната мафиотско-партийна сага, която спираше изпълнението на решението да спрем коли в Морската градина на Варна. Всички знаете колко години активистите на „Демократична България“ браниха със зъби и нокти интересите на собствениците на имоти в Морската градина. Знаете как собственици на имоти в Морската градина от „Продължаваме промяната“, заради икономическите си интереси обжалваха решенията за забрана на автомобилите. Свързани с тях адвокати също работеха срещу интересите на Варна. Вече няма да се движат автомобили в Морската градина и всички ние ще си отдъхнем“, заяви Марица Гърдева.

„Колегите от ДБ гласуваха в коалиция с БСП срещу това решение, защото на всички е ясно, че там има техни партийни интереси. По времето на Костов бяха върнати много имоти на техни активисти. Там имат интереси и коалиционните им партньори от „Продължаваме промяната“. Поради тази причина те гласуваха срещу интересите на всички варненци. Ще Ви припомня, че преди едно известно време от ДБ предложиха Община Варна да изкупи терените в местността Салтанат, които бяха върнати на реститутите точно по времето на Костов, въпреки че Морската градина е паметник на парковото изкуство. Искаха да забогатеят допълнително с парите на варненци. Това е може би още една от причините вчера те да гласуват против. Но вече приключихме с мафиотско партийната сага и повече няма да има автомобили в Морската градина“, добави тя.

Председателят на ОбС – Варна Тодор Балабанов добави, че изключенията за допускане на автомобили са предвидени в Закона за движението по пътищата, а всяко едно обжалване на решението ще падне в съда. „Взети са всички мерки едно обжалване да не успее. Уверен съм, че сме от правилната юридическа. Характерът на решението е с нормативен акт и се прилага незабавно. Обжалването не спира прилагането“, каза той.

Марица Гърдева добави: „Имат си народни представители и ако искат да променят Закона за движение по пътищата могат да го направят. Надяваме се, че областният управител няма да застане на страната на тази мафиотско-партийна коалиция“.

Тодор Балабанов посочи и останалите важни решения, които са гласувани от ОбС. Той изтъкна, че в общината още няма приет бюджет заради липсата на държавен бюджет. Все пак са приехме разчетите за местните приходи и разходи и са увеличени средствата на фонд „Култура“. Ще има повече средства за ремонт на читалища и за спорт. Увеличават се инвестициите за лечебните заведения в общината и детските ясли. Предстои да бъде издигнат и паметник на ген. Иван Колев.

Той спомена, че ОбС – Варна ще отстъпи за стопанисване и терен в Галата на група млади хора, които са се постарали да го превърнат в парк. „Те изразиха желанието да го стопанисват поради което го предоставихме с условието да бъде достъпен, да не се извършва търговска дейност, да няма входни такси. Нека да има още такива организация. Гарантирам им, че ще им предоставим същото право да изградят паркове“, каза той.

След това коментира и положението в ОбС: „Отново пролича липсата на подготовка при колегите общински съветници от определени групи. Явно емоциите от предстоящите избори ги кара да се държат по този начин. За нас все пак са важни резултатите. Аз Ви ги изброих. Дискусия с камарата на архитектите им организирахме, чакахме над един час. Не е сериозно след две години да започнат да отварят същата тема. Преди две години твърдяха, че Аспаруховия мост ще падне. Дойдоха на власт, забравиха темата. Сега пак я отвориха. Див популизъм!“.

Той коментира и проблемът с акциите на Пловдивския панаир:

„Решението на ОбС – Варна за извършването на апорт на акциите е влязло в сила и е изпълнено. Започнат е фактическият състав по апортната връзка в капитала на „Пловдив груп инвест“. Всяко едно решение за отмяна на това решение няма да произведе никакво правно действие. Тяхното предложение е едно правно нищо. Вдигане на шум пред обществеността. Те твърдят, че чрез отмяна на това решение апортът ще спре. Не. Няма да спре. Казвам го като адвокат“.

„Пълдин тур“ има 80% от акциите на Пловдивския панаир. Той го притежава. Последните години трайната тенденция във финансите на двете дружества е, че панаирът е на загуба а „Пълдин тур“ е на печалба“. Натрупана загуба за последните 3 години е 10 млн. лв. „Пълдин тур“ е на печалба от 5 млн.“, добави Балабанов.

Марица Гърдева също коментира темата:

„Ако колегите от ДБ искаха да не апортираме акциите, а да си вземем парите можеха да поискат точно човека, който направи сделката с Пловдивския панаир Корнелия Нинова да даде на община Варна 16 млн., да си откупят акциите, а ние да си оправим „Дупката“. А не да хвърлят всичко върху ГЕРБ. Не сме виновни тези от ГЕРБ. Ние нито сме продали панаира. Нито сме приватизирали. Само че трябва да оправяме всичко, което те сътвориха“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени