Connect with us

Нюзрум

Демерджиев поиска законодателни промени! Закани се да впрегне още 200 полицаи по столичните пътища

Published

on

Още 200 полицаи или 50 екипа ще има по пътищата на София в опит да се спрат пътните произшествия, обяви пред Столичния общински съвет вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев.

„Забелязахме, че когато има допълнителни сили, рязко намаляват инцидентите“, подчерта той. Демерджиев обясни, че няма как резултатите да дойдат мигновено. Силовият министър припомни, че вече не само пътните полицаи могат да съставят актове и фишове на пътя.  Той не подмина въпроса с техническото обезпечаване на тези, които се борят с пътния травматизъм. Подчерта, че има амбицията да се вземат по-качествени полицейски коли и камери от друго поколение  –  такива, които снимат на 360 градуса, както за скорост, така и за други нарушения.

Парите щели да дойдат от фонда за безопасност, винаги ги е имало, но не знаел защо не се ползват и отиват в бюджета.

Очерта 2 основни проблема – пияните и дрогирани шофьори, и скоростта. С над 100% са се увеличили за 9-те месеца, откакто е на поста, заловените пияни и дрогирани водачи. Посочи, че те и преди са били толкова, но сега полицията ги хващала. Той се похвали, че за 9 месеца били се включили още лаборатории, които да изследват пробите за наркотици и щяло да става вече толкова бързо, колкото алкохолът.

Демерджиев видя решение и в намаляване на скоростта като заяви, че трябва да се кара с 30 км в час в определени отсечки, които са критични.

Посочи, че в страната има хиляди камери и би било добре да се даде на МВР да ги ползва, но за целта трябвали законодателни промени.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени