Connect with us

Нюзрум

Хората на Гешев в атака, заговориха за 15 години затвор: Спрете да ръсите глупости за атентата

Published

on

Прокуратура на Република България с разяснения във връзка с разнопосочните изказвания в публичното пространство по отношение на разследването по досъдебно производство за експлозията до кортежа на главния прокурор. Води се производство за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК по повод взрив на 01.05.2023 г. в местността Ярема, Софийска област, Софийска градска прокуратура предоставя следната информация:

„Ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, които са определени на принципа на случайния подбор в съответствие с чл. 9, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Разследването по делото се извършва и ще продължи да се извършва обективно, всестранно и пълно, в съответствие с всички изисквания на закона.

Наблюдаващите прокурори не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, извън списъка на вещите лица на компетентния съд и което не отговаря на изискванията на Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Наблюдаващите прокурори не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там.

Предвид множеството интерпретации на случая в публичното пространство и създаването на пречки за разкриване на обективната истина, на 11.05.2023 г. наблюдаващите прокурори са издали постановление, с което се указва спазване на нормата на чл. 198 от НПК с оглед неразгласяване без разрешение на наблюдаващ прокурор на материали от воденото разследване.

СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023“

Член 108а гласи, че който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо, се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт – с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени