Connect with us

Нюзрум

Първан Симеонов с първи думи за Мария Габриел: Това е премислен ход

Published

on

Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще се срещне днес с „Продължаваме промяната – Демократична България“. Това е втори опит, след като представители на втората политическа сила не се явиха на разговори вчера заради отсъствието на двама от лидерите – Кирил Петков и Асен Василев.

Несъстоялата се среща вчера предизвика размяна на упреци между първите две политически сили.

В интервюто с изпълнителния директор на „Галъп интернешънъл“, Първан Симеонов бяха засегнати важни въпроси относно политическата обстановка в България. Симеонов отбеляза, че в момента двете главни политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – са разделени. Въпреки усилията за преговори и компромиси, политическата ситуация в България остава разделена и сложна.

„Раздвоени са и двете политически сили и Борисов, и Петков, Василев, Иванов са наясно, че не е много добра идея да правят кабинет в този момент и при тази конфигурация, защото не се вижда престижна опция. В същото време са наясно, че на хората им се иска някакво облекчение на политическата криза“, заяви Симеонов в ефира на БНР.

Той обсъди в предаването и кандидатурата на Мария Габриел за позицията на премиер, отбелязвайки, че това е стратегически ход:

“Кандидатурата на Мария Габриел явно е премислен ход, защото се вижда, че Корнелия Нинова приема сериозно тази възможност. От друга страна, ако аз или вие сме Борисов, дали бихме направили кабинет с ДПС и БСП и да оставим основните си опоненти ПП и ДБ да са в опозиция. Ами, ако сме на мястото на ПП и ДБ, може би също бихме искали да съставим кабинет, защото се вижда, че това е добре за страната. Съставим ли кабинет с ГЕРБ обаче започваме да приключваме“, твърди той в интервю за БНР.

По думите на Симеонов, отвън, за западните партньори, това ще изглежда като евроатлантическо и логично решение.

“Изглежда добре, но сме го гледали много пъти, криенето зад някого. Борисов продължава да смята, че може да прави същите номера“, казва Симеонов.

Според Симеонов едно от най-зрелите политически поведения на терена е това на “Демократична България“, защото политиката има много компоненти, като “игра, оцеляване и ходове напред“.

“Да, зряло е в момента да направиш правителство от гледна точка на наличието на Плана за възстановяване, но има ли после политическия терен, за да изпълниш дългосрочните си задачи“, пита той.

По думите му в момента партиите се фокусират главно върху подготовката за предстоящите местни избори през есента. Симеонов подчерта също, че за “политическите партии не е толкова лошо, ако отговорността се носи от други, като в случая от президента Радев“.

Симеонов посочи още, че в политическия процес в България от 2020 година насам има много противопоставяне, което отблъсква политиките на преден план, замествайки ги с фокус върху личности и различни интереси. Според него това е причинило загубата на значителна част от постиженията, които България е спечелила в последните години, включително и перспективата за еврозоната.

Първан Симеонов коментира и посещението на 42-ия президент на САЩ, Бил Клинтън, в България. Клинтън обърна внимание на младите хора и ги призовава да не се страхуват да участват в политиката. Въпреки това, Симеонов коментира, че същият призив може да се отправи и към политическата система в САЩ, “където двама души на солидна възраст се канят да кандидатират за президенти“.

Според него интересът на младите хора в България към политиката е изключително нисък.

“Извън шегата, интересът на младите в Българи към политиката наистина е ужасно нисък. Това е клише, но издава симптом, който Клинтън е видял отвън – отчуждението на гражданите от политиката“, посочва той.

Според Симонов доверието в Европейския съюз също започва да намалява, което отразява факта, че “започваме да проектираме своите проблеми върху други“. Възникват политически играчи, които се възползват от това и развиват кампания върху тази тема.

“Появяват се и поколения, които не помнят прехода и не осъзнават колко голямо усилие е било за България да бъде в ЕС“, предупреждава той в края на интервюто.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени