Connect with us

Fake Harvard

ДеБъ успяха! След точно година Лена Бориславова напуска България за поне 60 месеца

Published

on

Лена Бориславова се готви за евродепутат. Това научи „Филтър“ от два независими източника в коалицията ПП-ДБ. 

33-годишната юристка влезе в парламента на последните избори, но се отказа от мястото си в 49-ото народно събрание. Освен това Лена е бременна от годеника си Мирослав Иванов, който остава депутат в Народното събрание.

Изборите за европейски парламент са точно след 1 година, през май 2024. Дотогава не е ясно дали все още ще има коалиция между ПП и ДБ. Според източниците ни, дори да останат в този формат, хората на Христо Иванов няма да имат нищо против и дори ще настояват Бориславова да бъде на избираемо място в листата. Причината е, че като началник на кабинета на Кирил Петков в коалиционното правителство е командвала министрите и е налагала мнението си по редица ключови решения, както и за законодателството. С много от тях в „Демократична България“ не били съгласни, но в името на общото управление и спокойствието в коалицията правили компромиси.

Практиката показва, че често в Европарламента биват настанявани политици с изгубено доверие у нас или такива, които вече няма за какво да се борят на родна територия. Такъв христоматиен пример е Радан Кънев, който беше депутат и шеф на ДСБ, пряк наследник на Иван Костов. Кънев не успя да се справи с предизвикателствата в десницата и се озова в Брюксел. Сергей Станишев например стана евродепутат, след като беше премиер в правителството на Тройната коалиция, дълги години шеф на БСП и депутат няколко мандата. Същото е положението и с евродепутатите от останалите партии – доказани политици, но без шанс да се завърнат в голямата игра у нас. Същото важи и за Лена Бориславова, която изгря ударно като шеф на кабинета на Кирил Петков, където дойде от голяма юридическа кантора. След негативите и гафовете, които натрупа на поста, тя първо не беше в листите за 48-ото народно събрание, но влезе от второ място в тази на 24 МИР в София на 2 април.

Иначе е обществена тайна, че Лена Бориславова е силният човек в „Продължаваме промяната“. След като организира работата на Кирил Петков като премиер, сега тя е в изпълнителния съвет на партията заедно със знаковите лица като Асен Василев, Даниел Лорер и самия Петков.

Според хора от „Продължаваме промяната“ тя няма да се включи отново в изпълнителната власт, дори партията и коалицията с „Демократична България“ да участват в експертно или партийно правителство. Според тях 5 години в Европарламента ще заличат негативите от присъствието й в политическия живот на България и след това отново може да опита да стане фактор у нас, ако ПП продължава да бъде една от големите формации.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени