Connect with us

Нюзрум

ИЗВЪНРЕДНО: Министър обяви важни промени

Published

on

Служебното правителство предложи на Народното събрание определяне на границата на бедността като основа на определяне и на правото, и размерите на социалните помощи, както и създаване на механизъм на актуализация на социалните помощи. Това се осъществява след като прага на бедността е в основата на социалното подпомагане. Министерският съвет е приел промени в областта на социалното подпомагане, техният размер и условия за получаване. Това обяви на брифинг социалният министър Лазар Лазаров на брифинг в Министерския съвет, предаде „ДарикНюз“.

Въведени са промени и нововъведения, които да гарантират законовите разпоредбите. Разширяването на обхвата на лицата, които ще бъдат социалното подпомагане. От една страна това е поставянето на границата на бедността в условията за получаването на помощите, а от друга страна – облекчаването на условията за социалните помощи. Сред промените са намаляване на срока за задължения и непрекъсната регистрация в бюрата по труда. Този срок от 6 месеца е намален на три. 

По думите на социалния министър, облекчават се ограничителните условия по отношение на допускане на социално подпомагане в зависимост от притежаваните имоти. Така например се дава право на месечна целева помощ в размер на линията на бедност, за хора, които са навършили 18-годишна възраст и напускат социалните услуги от резидентен тип, да могат да покрият първоначалните разходи по настаняване и самостоятелен живот.

Прави се и промяна в размера на помощта, която държавата отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди. Сега тя представлява петкратният размер на гарантираният минимален доход – 375 лева. С промените се приема да е до трикратният размер на прага на бедността. В рамките на тази година, размерът на помощта ще се увеличи от 375 лева на 1512 лева, допълни още социалният министър.

Подобрени са условията за регистрация за безработни лица, с промени в Закона за насърчаване на заетостта, свързани с насърчителните мерки на работодателите, които наемат лица от неравнопоставени групи от пазара на труда. Подобрена функцията на Агенцията по заетостта, намалени са административните изисквания при обслужването на работодателите, обяви още министър Лазаров.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени