Connect with us

Парламент

Срещите продължават: БСП засипа Мария Габриел с въпроси за Борисов, тя не остана длъжна 

Published

on

Мария Габриел посрещна парламентарната група на БСП, начело с Георги Свиленски. Заедно с Габриел на масата за преговори седнаха Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Делян Добрев, Теменужка Петкова и Румен Христов.

Тя благодари на парламентарната група на левицата за присъствието на срещата и ги запозна с приоритетите, за които ГЕРБ-СДС ще се бори.

Георги Свиленски поздрави Мария Габриел за номинацията за премиер и благодари

Той заяви, че е огорчен заради непрямия подход за номинацията за премиер.

„На тази среща много по-ефективно щеше да бъде, ако Нинова и Борисов присъстваха на тази среща. Приоритетите ще ги коментираме в следващата част с аспектите. Трябва да разберем как виждате съставянето на правителството. Да се върнем в България. Водите разговори с всички групи. В рамките на месец за никого не е ясно кой е план „а“, кой е план „б“, правителство с експерти, политици, правителство с ПП или такова подкрепено от други партии. Сега представяте вашите приоритети“, каза той.

„Получихме тези на ДБ. Знаем всички приоритети и в крайна сметка нашите приоритети и ангажименти не ги виждаме в тези приоритети или в по-голямата им част, което трябва да уточним в разговорите. Не се говори нищо за доходи, повишаване на заплатите. КАзахте за инфлацията, но само пред нас. Дано не е приоритет за пред БСП. Искаме да кажете ясно какво правителство очаквате да оглавите. Кой ще ви подкрепи? Продължавате ли разговори с всички? Така няма да стане. Имаше контактни групи, екселски таблици, срещи в молове. Трябва да сложим картите на масата, да кажем какво искаме да се случи в България – 5 приоритета, които да се оправят. А празните кутийки да ги оставим на Борисов да се забавлява“, допълни Свиленски.

„Преди да ви номинират бях казал, че Борисов ще обяви премиер и ще се скрие. Така и стана. Дано на тези въпроси можете да ми отговорите вие или г-жа Атанасова, за да говорим по приоритетите. Какво правителство, с каква подкрепа, за какъв срок? БСП няма да участва само за да участва. Явили сме се с ясни приоритети и от нас се очакват ясни ангажименти – образование, здравеопазване и социална политика. Съдебната система и шенген са безспорни и няма какво да коментираме“, заяви представителят на левицата.

„Вие искате тези кутийки да се запълнят преди разговорите. Искаме проевропейско правителство, с ясен профил на хора, които подкрепят приоритетите. Следващите въпроси са кога, какво и накрая отворихте най-голямата перспектива и имаме около какво да се обединим“, посочи Мария Габриел.

Свиленски поиска от Мария Габриел да му уточни кои партии вижда в правителството, което ще ръководи. В този момент журналистите трябваше да напуснат залата.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени