Connect with us

Парламент

Стратегът на Радев изби рибата с нова четворна коалиция

Published

on

Проф. Александър Маринов заговори за нова четворна коалиция в парламента.

„Независимо от кандидатурата на Мария Габриел и свежата идея за отстраняването на главния прокурор, не смятам, че това ще създаде условия за коалиция между първите две парламентарни сили. Остава другият вариант – за нова четворна коалиция – на ГЕРБ с БСП, ДПС и ИТН“, заяви за „Твоят ден“ председателят на Стратегическия съвет при президента Радев.

По думите му тези партии биха обмислили в зависимост от предложените постове и приоритети такова съглашателство. „Ще има преговори кой какво да вземе и от какво да се откаже. България се нуждае от работещо правителство, което изисква солидна и сплотена парламентарна подкрепа. Има да се вземат трудни и непопулярни решения, трябва да се състави мнозинство, което да готово на такива“, обясни той. 

Според него най-малко няколко месеца трябва да се приемат най-важните неща, а постоянно възникват и нови неща. „Ще се активизира и парламентарният контрол, няма как да стане бързо. БСП е готова на всичко, това е въпрос на тяхната представа за оцеляване. За ведомствата се мисли като за източник на благини, но и като голяма отговорност. Ще има и мед, ще има и жило“, смята Маринов. И допълни, че президентът и да иска не може да управлява сам, ако не бъде принуден от парламентарните сили, затова не пречи, а помага на процеса за съставяне на редовно правителство, а това прави и служебният кабинет.

„Президентът никога не е искал да управлява със служебни правителства, като самоцел. Той се стреми да изпълни конституционните си задължения. Каквото и правителство да излъчи този парламент, то не може да е трайно, устойчиво и ефективно“, посочи той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени