Connect with us

Олигархия

Сензационно! Олигарх иска да бъде разменен срещу украински военнопленници

Published

on

Бившият почетен президент на украинския производител на авиационни двигатели „Мотор Сич“ Вячеслав Богуслаев иска да бъде екстрадиран в Русия на база разменната програма, предават световните агенции.

Радио Свобода публикува и копие от писмо, написано от Богуслаев до Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на президента на Украйна. Изявлението, написано на руски език, е подписано: „В. И. Богуслаев, пенсионер, инвалид от 1-ва група.“ Според изданието заявлението е изпратено на 20 март 2023 г.

По-рано представители на украинските власти не изключиха, че Богуслаев да бъде разменен за украински пленници в Русия.

От есента на миналата година Богуслаев е в следствения арест. Украинските власти го подозират в държавна измяна – сътрудничество с окупационните сили и колаборационизъм.

По-специално Службата за сигурност на Украйна публикува телефонните разговори на Богуслаев, които според нея доказват, че ръководителят на завода „Мотор Сич“ малко преди войната и след началото й е договарял доставката на двигатели за няколко типа бойни хеликоптери и други резервни части за тях за Русия.

Украинските агенции писаха, позовавайки се на аудиозаписите, че Богуслаев оправдана агресията на Русия спрямо Украйна и изразява надежда, че руската армия „ще дойде, ще изрита Зеленски и ще си тръгне“.

Богуслаев е един от най-богатите хора в страната, като контролира запорожкия индустриален гигант „Мотор Сич“. Бел е депутат във Върховната рада три пъти – два пъти от името на Партия на регионите и веднъж като независим.

Вячеслав Богуслаев се смята за един от най-известните и влиятелни политици в региона и често е наричан последният „червният директор“ на Украйна.

„Мотор Сич“ е едно от водещите предприятия в света в производството на авиационни двигатели, хеликоптери и промишлени газови турбини. Произвеждаше двигатели за различни хеликоптери Ми, както и за самолети Ил, Ан и др.

Миналата седмица украинските разузнавателни агенции съобщиха, че са разкрили схема за износ на двигатели за военнотранспортни самолети Ан-74 от Украйна за Иран. Тази история щеше да остане незабележима, ако не беше крайният получател на тези двигатели.

Украинските следователи предполагат, че Иран е само страна посредник, а Русия може да е истинският купувач.

Авиационните резервни части в Украйна подлежат на експортен контрол, така че не би било възможно да се продават просто така. Планирано е износът да бъде замаскиран под прикритието на компоненти за магистрални газопроводи по документи. Според публикациите чуждестранните купувачи са обещали на нападателите по 400 000 долара за всеки двигател.

Според източници от разследващите органи това може да е контрабандна схема за превоз на военни стоки от Украйна за Русия през трети страни. По всяка вероятност сделката е била предназначена за поддръжката на военнотранспортни самолети на руската армия, които и в момента вероятно се използват за воденето на войната в Украйна.

Според разследващи в свалени руски хеликоптери са открити двигатели украинско производство, което означава, че Русия е купувала необходимото оборудване чрез посредници в трети страни, заобикаляйки санкциите и забраните.

Изглежда, че Москва продължава да търси начини да доставя критични резервни части за своята военна техника от Украйна.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени