Connect with us

Нюзрум

Министър отговори на горещ въпрос за санкциите срещу Русия

Published

on

„Българската държава стриктно спазва задълженията по въведените европейски санкционни пакети срещу Русия и следи за всички опити за заобикалянето им“, заяви в парламента служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Той отговори на депутатски въпрос дали има информация за компании, които използват територията на България, за да избягват санкциите.

„Механизми за прилагането на санкциите в България има“, подчерта министърът и допълни, че българските служби, заедно с Министерство на финансите и останалите институции, следят за прилагането им и за опити те да бъдат заобиколени. „Мога да кажа, че е имало такива съмнения или установени такива случаи, на които веднага сме реагирали“, каза министърът, но не даде повече подробности.

Той посочи, че единадесетият пакет от санкции отчита, че все още прилагането на предишните десет пакета е оставило „вратички“ за заобикалянето им и изрази надежда, че с въвеждането му механизмите по прилагането на санкционните пакети до момента спрямо санкционирани физически и юридически лица ще станат още по-ефикасни.

„България, както и досега, ще подкрепи санкциите, включително и единадесетия пакет“, заяви министърът в отговор на друг депутатски въпрос, като подчерта, че във ведомството постоянно се прави анализ на всяко предложение. „Ако се прецени, че ще има дори и минимален шанс икономиката ни да бъде съществено засегната от някое решение, се използват възможните механизми – борба за дерогация, ако е необходимо или преговори“, увери Стоянов депутатите. 

В отговор на друг депутатски въпрос министърът каза, че тенденцията на увеличение на стокообмена с Русия започва още от 2021 г., след ковид пандемията, като има близо двоен ръст на стокообмена, който достига 4 млрд. долара. По думите му това може да се обвърже с постепенното възстановяване на икономиките. Тенденцията продължава и през 2022 г., като въпреки санкциите стокообменът расте до 6 млрд. долара – близо 50 процента ръст, отбеляза още министърът. Той напомни, че има сектори, които не са поставени под санкции, а и дерогациите, които страната ни постигна, дават отражение.

Вносът от Русия бележи ръст от 80% миналата година и той е малко над 10 процента от целия внос на България, изтъкна министърът и подчерта, че България купува много повече от Русия, отколкото продава, а отрицателното търговско салдо е нараснало с над 93%. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени