Connect with us

Парламент

Почна се! ДПС обсипаха с комплименти Мария Габриел: На България й отива да има жена за премиер

Published

on

Среща на ГЕРБ и ДПС започва в този час. Тя е по покана на кандидата за премиер на първата политическа сила Мария Габриел. А от ДПС я уважиха с желание да чуят какво ще предложи ГЕРБ като програма.

Днес се изправям пред вас със съзнанието за голямата отговорност. Имаме нужда от работещо правителство, започна номинираната за премиер Мария Габриел. Уточни, че е важно да се изпълни ключовата дума диалог със съдържание.

Правителство – символ на амбиция, ангажимент и авторитет, зададе рамката Габриел. И изброи приоритетите си, сред които бюджета, членството в Шенген и еврозоната, сигурността, дигитализация на публичния сектор, инвестиции в младите и модерно образование, подкрепа за творческите и културни сектори, преодоляване на регионалните различия,  активно участие в борбата с раковите заболявания и включване на ядрените технологии в здравеопазването и др. Като заговори за конституционна реформа тя обясни, че се изисква много работа. И потвърди, че министърът на правосъдието в нейното правителство ще внесе искане във ВСС за прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев.

По-рано днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ приветства тази идея на Габриел.

На България й отива да има жена –  министър-председател в този момент, започна зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. И разказа, че в ДПС имат такава традиция – като има трудна работа, да се обръщат към жените в партията. След това пожела на Габриел пълен мандат.

Голяма част от изброените приоритети са и наши, обобщи Цонев. А по повод искането за освобождаване на главния прокурор коментира, че има натрупано напрежение в обществото и този проблем трябва да бъде решен. Всички партии говорим за съдебна реформа, но ДПС внесе проект за промени в конституцията като основа за разговори с другите политически сили.

Времето е неумолимо и ето, че изведе този наш ход днес на преден план. Имате нашата пълна подкрепа за тази тема, изведена пред скоби от медиите, каза Цонев. 

С редовен кабинет и парламент да започнем да решаваме останалите кризи, призова още зам.шефът на ДПС. Ние сме не само отворени за зелена икономика и включване на активните граждани в управлението на страната, но и преди 6 г. това бе наш приоритет и търсим партньор.

Вие сте много опитен европолитик и ще успеем да наваксаме изгубеното време по плана за възстановяване, убеден е Цонев.

Вашите 3 А при нас бяха: Разум, отговорност и диалог – РОД, обясни зам.-шефът на ДПС. И допълни: Различията за нас са богатство, не са проблем, ще намерим общ език.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени