Connect with us

Гербери

Депутат от ГЕРБ избухна с емоционален призив: Това трябва да спре! Нека сведем глава

Published

on

В натоварените с политическо говорене дни не трябва да забравяме основната ценност – а именно ангажимента, който имаме всички ние като законотворци, да действаме в защита на живота и здравето на българските граждани. Това заяви в декларация от името на ГЕРБ-СДС народният представител Мартин Харизанов.

„Затова днес от името на ГЕРБ-СДС приканих народните представители от всички парламентарни групи заедно да почетем паметта на Явор и Ани, както и на хилядите българи, загинали във войната по пътищата“, каза той.

„Призовавах колегите в пленарна зала да не политизираме темата, каквито опити вече видяхме от страна на някои партии. Всички партии и институции носят своята отговорност за случващото се по българските пътища. Затова трябва да се обединим и с общи усилия да отговорим на очакванията на всички български граждани“, настоя Харизанов.

„Повече не можем да останем слепи и глухи за почернените семейства – длъжни сме да почетем паметта на хилядите българи, загинали във войната по пътищата, като я прекратим!“, категоричен бе той.

„Видя се, че показните акции на МВР не са достатъчни за овладяване на ежедневното нарушаване на Закона за движение по пътищата. Виждаме, че липсва реален контрол от страна на МВР върху поведението на шофьорите. Сигналите в медиите за липса на контрол по българските пътища са ежедневни“, посочи той.

„Ще кажете – ГЕРБ управлява повече от 10 години. Така е, уважаеми колеги. Но не ГЕРБ спря изграждането и поддръжката на пътната мрежа в страната в търсене на политически дивиденти“, отбеляза депутатът.

„От трибуната на Народното събрание призовавам всички партии за обединение и за общо съгласие за изготвяне на незабавни и безкомпромисни мерки. Политическите нападки по тази тема са напълно неуместни. Апелът ми е отправен и към ресорните министри в служебния кабинет на Румен Радев – Иван Демерджев и Иван Шишков. Настоявам за бърза реакция и от колегите ми от всички Парламентарни групи. Време е да бъдат предприети възможно най-суровите наказания спрямо пияни и дрогирани водачи на МПС, както и за такива, които шофират екстремно и рисково, застрашавайки живота и здравето на българските граждани“, настояват в декларацията си от ГЕРБ-СДС.

„Затова Ви приканвам да сведем глава, да поемем отговорност и да предприемем реални действия за прекратяване на войната по пътищата“, призова Мартин Харизанов.

Ето и цялата декларация на ГЕРБ-СДС:

„Бих искал да Ви приканя да почетем паметта на двамата младежи, загинали на столичния булевард “Сливница”, които бяха пометени на пешеходна пътека от колата на трети млад човек. Явор и Ани са поредните жертви, загинали във войната на пътищата. Но, за съжаление – нито са първите, нито са единствените…

Бих искал да ви запозная със статистиката на ранените и загиналите само през първите четири месеца на тази година – като подчертавам, че зад тези цифри седят съдбите на реални хора и на стотици почернени семейства. Техните погледи са вперени към нас – към хората в тази зала. Затова Ви приканвам да сведем глава, да поемем отговорност и да предприемем реални действия за прекратяване на войната по пътищата.

Само през януари 2023г. броят на тежките пътнотранспортни произшествия в страната е 466 – загинали са 35 души, ранени са 593 души.

Данните сочат, че през първото тримесечие на 2023 г. са заловени с 68% повече дрогирани водачи спрямо същия период на миналата година. Увеличението при шофиращите след употреба на алкохол е  5%.

От началото на настоящата година до месец април зад волана са заловени 2400 души с положителна алкохолна проба. 1200 души са шофирали след употреба на дрога. Голяма част от шофьорите, участвали в ПТП, са употребили алкохол и/или наркотици, сочат още данните на МВР. Извън статистиката остават тези, които не са попаднали под стоп палката на пътна полиция, а те със сигурност не са малко.

Видя се, че показните акции на МВР не са достатъчни за овладяване на ежедневното нарушаване на Закона за движение по пътищата. Виждаме, че липсва реален контрол от страна на МВР върху поведението на шофьорите. Сигналите в медиите за липса на контрол по българските пътища са ежедневни.

Помним, че президентът Румен Радев два пъти тържествено заяви като основен приоритет на последните служебни кабинети с МВР министър Иван Демерджиев справянето с войната по пътищата. През годините българите са чували тези заявки от страна на почти всички партии и политици, както и от Прокуратурата. Резултат, за съжаление, няма. А няма резултат, защото всяка институция прехвърля топката на другата. Все по-разделени сме като държава и като народ. Това, което ни обединява, е общата мъка по загиналите на пътя българи.

Въпреки това е налице невъзможността да се вземат адекватни решения на високо ниво, които да прекратят войната по пътищата.

Ще кажете – ГЕРБ управлява повече от 10 години. Така е, уважаеми колеги. Но не ГЕРБ спря изграждането и поддръжката на пътната мрежа в страната в търсене на политически дивиденти. Припомнете си при кой министър в чий кабинет беше установен чадър на МВР над Георги Семерджиев, който уби две млади момичета… Спирам дотук.

Дa, oтговорни сме за войната по пътищата. Но не само ние и не само вие – а всички тук в тази зала. Затова от трибуната на Народното събрание призовавам всички партии за обединение и за общо съгласие за изготвяне на незабавни и безкомпромисни мерки. Политическите нападки по тази тема са напълно неуместни.

Апелът ми е отправен и към ресорните министри в служебния кабинет на Румен Радев – Иван Демерджев и Иван Шишков. Настоявам за бърза реакция и от колегите ми от всички Парламентарни групи.

Време е да бъдат предприети възможно най-суровите наказания спрямо пияни и дрогирани водачи на МПС, както и за такива, които шофират екстремно и рисково, застрашавайки живота и здравето на българските граждани.

Настоявам в ресорните парламентарни комисии да бъде започната работа върху изработването на ефективни превантивни мерки срещу престъпното поведение на пътя.

Призовавам колегите от всички парламентарни групи да излъчат свой представител и да организираме обща кръгла маса, на която да дискутираме заедно този действително сериозен за цялото общество проблем. Нека заедно търсим работещи решения и да направим предложения за промени в закона – но такива, които да наказват и превентират убийствата на пътя.

Призовавам Ви да не политизираме темата, каквито опити вече видяхме от страна на някои колеги от други партии.

Без значение е коя личност ще председателства дебатите по тази тема. От значение е да има резултат. Това очакват както нашите, така и Вашите избиратели. Дължим го на всички български граждани.

Повече не можем да останем слепи и глухи за почернените семейства – длъжни сме да почетем паметта на хилядите българи, загинали във войната по пътищата като я прекратим.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени