Connect with us

Нюзрум

Не минава и ден без скандал: Депутати се скараха кой колко работи в неработещия парламент

Published

on

Депутатите съвсем забравиха за бюджета и за огромния брой внесени законопроекти, за които настояваха, че са от първостепенна важност. Вместо това повече от месец те са потънали в безплодни спорове, изслушвания на служебни министри и обвинения кой губи повече парламентарно време. 

Доказателство за това е поредният спор за парламентарните комисии, който се разигра в пленарната зала между лидера на БСП Корнелия Нинова и шефа на парламента Росен Желязков. В края на миналата седмица депутатите най-сетне определиха комисиите, като взеха безпрецедентното решение, че засега ще действат без шефове, а заседанията ще се водят от хора, определени от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Днес и утре е предвидено по-голямата част от комисиите да се съберат, за да приемат правилата за работа.

Именно срещу Желязков бе насочен гневът на Нинова. Оказа се, че от БСП са внесли два законопроекта за борба с пияните и дрогирани шофьори и каналджиите, които обаче не са били включени в дневния ред на правната комисия днес, а пък сутринта председателят на НС не се е явил на председателски съвет. Нинова се нахвърли върху ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че пропиляват времето на парламента в „игри за търсене на мнозинство“. И се обърна към Желязков, като настоя „да дойде на работа“ и в дневния ред на правната комисия да бъдат включени двата законопроекта на БСП: „Защо продължавате да губите времето на парламента? ГЕРБ като политическа сила, опитвайки се нещо да сглобят като мнозинство, и вие като председател, недавайки ход на съществена работа на комисиите“. „Стига с това лицемерие“, каза Нинова.

Желязков обаче се обърна иронично към соцлидера с „призив за стриктно спазване на правилника“, като се заяде, че не може  „лидерът на парламентарна група да призовава лидера на парламента да работи“. Той припомни, че партиите са се разбрали след приемането на правилата да преминат към точка „разни“, в която да бъдат разгледани важните законопроекти. И допълни, че още сутринта е разпоредил на правната комисия да включи в дневния ред двата законопроекта на БСП. „Бях уведомен, че вие сте уведомена. Ако не сте били уведомена, получавате отговор“, каза Желязков.

„Всички разбраха, че двата законопроекта са включени“, сложи край на спора водещият заседанието Кристиан Вигенин от БСП.

СЛЕД ЧАС И ПОЛОВИНА ПРАВНАТА КОМИСИЯ ГЛАСУВА ЕДНИСТВЕНО ПРОГРАМАТА СИ

Вместо да започне работа по законодателна дейност правната комисията определи само програмата си за следващите седмици. В сряда ще се гледа механизмът за разследване на главния прокурор, а след две седмици идва ред на промените в закона за домашното насилие. Повече от час и половина премина в спорове по процедурни въпроси.

 Както беше решено в петък, комисията беше оглавена от председателя й в миналото Народно събрание Радомир Чоаков, въпреки категоричния му отказ. Съгласно „джентълменско споразумение“ между герберите и ПП-ДБ Стою Стоев от десните трябваше да стане ротационен председател на правната комисия.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС един от първите разгледани закони трябва да бъде този за разследване на главния прокурор и законопроекта за защита от домашното насилие. БСП и „Възраждане“ настояваха пък още днес да бъдат разгледани техните законопроекти, касаещи измененията в Наказателния кодекс за канадлжийството и пияните шофьори. Радомир Чолаков пък предложи на извънредно заседание седващата седмица да бъде изслушан вътрешният министър Иван Демерджиев във връзка с исканото повишаване на наказанията за престъпления по пътя. Нищо, че впоследно време единственото, което прави парламентът, е да изслушва служебните министри.

Дебат се заформи около това дали трябва, или не трябва законопроектите да минават обществено обсъждане. Стою Стоев от ПП-ДБ изтъкна, че според правилника на НС предложените законопроекти трябва да минат обществено обсъждане, а според Радомир Чолаков това губи много време.  Десислава Атанасова пък заяви, че има четири законопроекта за промени в Закона за защита от домашното насилие на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, БСП и на ИТН, което налага обществено обдъждане. „Съгласни сме, че законите трябва да се гледат бързо, но нека го правим качествено“, заяви на свой ред Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС. Накрая беше решено общественото обсъждане на промените, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и измененията в Закона за съдебната власт, да се проведе по време на заседанието на комисията следващата седмица.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени