Connect with us

Нюзрум

Външният министър излезе с позиция за РСМ и каза какво предстои

Published

on

„МВнР е в процес на информиране на всички наши партньори за този безпрецедентен акт, който не съвпада с декларираното от Скопие намерение да работи за добросъседски отношения и за изпълнение на поетите ангажименти. Предстои изпращане на официални писма от президента, от председателя на НС и от мен до институциите в ЕС“. Това заяви външният министър Иван Кондов на брифинг по темата за отношенията на страната ни с Република Северна Македония.

Външният ни министър напомни, че на 6 май евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на „Българска памет“ д-р- Милен Врабевски и няколко български граждани са били спрени на границата с РСМ и не са били допуснати на територията на страната. Те са пътували за честванията на военното гробище Ново село.

Кондов уточни, че мемориалът в Ново село е едно от четирите военни гробища, които Скопие се съгласи да бъдат възстановени. Това честване е традиционно и досега не е имало никакви проблеми и противоречия и самият Андрей Ковачев е участвал няколко пъти.

В уведомленията, връчени на българските граждани от граничните органи на РСМ, изрично е посочено, че в граничната система на РСМ те фигурират в забранителен списък.

Вчера министърът на външните работи Иван Кондов извика на среща в МВнР посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска. По време на разговора министърът изрази силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на Република Северна Македония на ГКПП Ново село.

Министър Кондов изтъкна, че разглежда подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Северна Македония се е ангажирала да спазва.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени