Connect with us

Fake Harvard

„Филтър“: Лена се готви да избяга в Брюксел

Published

on

Лена Бориславова се готви за евродепутат, съобщава „Филтър“ като се позовава на два независими източника в коалицията ПП-ДБ.

33-годишната юристка влезе в парламента на последните избори, но както прогнозира „Филтър“ още по време на предизборната кампания, тя се отказа от мястото си в 49-ото народно събрание. Освен това Лена е бременна от годеника си Мирослав Иванов, който остава депутат в Народното събрание.

Изборите за европейски парламент са точно след 1 година, през май 2024. Дотогава не е ясно дали все още ще има коалиция между ПП и ДБ. Според източниците ни, дори да останат в този формат, хората на Христо Иванов няма да имат нищо против и дори ще настояват Бориславова да бъде на избираемо място в листата. Причината е, че като началник на кабинета на Кирил Петков в коалиционното правителство е командвала министрите и е налагала мнението си по редица ключови решения, както и за законодателството. С много от тях в „Демократична България“ не били съгласни, но в името на общото управление и спокойствието в коалицията правили компромиси.

Практиката показва, че често в Европарламента биват настанявани политици с изгубено доверие у нас или такива, които вече няма за какво да се борят на родна територия. Такъв христоматиен пример е Радан Кънев, който беше депутат и шеф на ДСБ, пряк наследник на Иван Костов. Кънев не успя да се справи с предизвикателствата в десницата и се озова в Брюксел. Сергей Станишев например стана евродепутат, след като беше премиер в правителството на Тройната коалиция, дълги години шеф на БСП и депутат няколко мандата. Същото е положението и с евродепутатите от останалите партии – доказани политици, но без шанс да се завърнат в голямата игра у нас. Същото важи и за Лена Бориславова, която изгря ударно като шеф на кабинета на Кирил Петков, където дойде от голяма юридическа кантора. След негативите и гафовете, които натрупа на поста, тя първо не беше в листите за 48-ото народно събрание, но влезе от второ място в тази на 24 МИР в София на 2 април.

Иначе е обществена тайна, че Лена Бориславова е силният човек в „Продължаваме промяната“. След като организира работата на Кирил Петков като премиер, сега тя е в изпълнителния съвет на партията заедно със знаковите лица като Асен Василев, Даниел Лорер и самия Петков.

Според хора от „Продължаваме промяната“ тя няма да се включи отново в изпълнителната власт, дори партията и коалицията с „Демократична България“ да участват в експертно или партийно правителство. Според тях 5 години в Европарламента ще заличат негативите от присъствието й в политическия живот на България и след това отново може да опита да стане фактор у нас, ако ПП продължава да бъде една от големите формации.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени